İran’a ziyaret düzenleyen Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, İranlı mevkidaşı Ali Ekber Salihi ile bir araya geldi. Tamamıyla Suriye’deki durumun ele alındığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Muallim, toprağının her bir karışını müdafaa etmeye Suriye’nin muktedir olduğunu ifade etti. Silahlı terörist grupların İsrail’in çıkarına hizmet ettiğini dile getiren Muallim, Halep’te hükümet güçleriyle silahlı mücadeleye giren isyancıların mağlup edileceğini söyledi.

Muallim, “Kendi aldıkları kararları uygulamaya çalışıyorlar ve bütün silahlı adamlarını konuşlandırdılar. Ancak bu komploları başarısız oldu Halep’te kaçtılar. Bunlar Halep’te mağlup edilecektir. Halep’teki hükümet karşıtı güçler bize karşı acımasızca bir saldırı başlatmışlardır” dedi.

Esed hükümetinin, 16 aydır devam eden ve 18 binden fazla kişinin öldüğü şiddet olaylarına son verecek 6 maddeli Annan planına bağlı kaldığını iddia eden Suriyeli Bakan Muallim, silahlı grupların arkasında olan komşu ülkelerdeki rakiplerinin şiddetin sona erdirilmesinin önüne geçtiğini söyledi. Muallim, “12 Nisan’dan itibaren şehirlerden ağır silahlarımızı çektik ve Suriye hükümeti olarak şiddeti sona erdirmek için üzerimize düşeni yaptık. Ancak silahlı gruplar maalesef verdikleri sözü tutamadılar. Aynı zamanda onların arkasında olan bölgesel güçler de buna bağlı kalmadılar. Katar, Suudi Arabistan ve Türkiye’yi kast ediyorum. Onlar Annan planındaki bu maddeye bağlı kalmayarak şiddetin artmasına siyasi diyalog yolunun kapanmasına yol açtılar. Onların yüzünden muhalefet grupları buraya gelip bizimle diyalog başlatmayı istemediler” diye konuştu.

İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi de, Suriye’nin komşusu ülkelere pozisyonlarını yeniden gözden geçirmeleri çağrısında bulunarak ‘yanlış yönde’ atılacak bir adımın ‘vahim sonuçlar’ doğurabileceği uyarısında bulundu. Salihi, “Özellikle bölgedeki ülkelerin gözlerini açarak yaptıkları şeyin sonuçları hakkında düşüneceklerini umuyoruz. Allah korusun yanlış yönde bir adım atarlarsa bunun sonuçları kendilerini de etkileyecektir. Bunun olumsuz sonuçları hakkında konuşabiliriz. Biliyoruz ki bu sonuçlar vahim olacaktır” dedi.

Suriye’de iktidarın değişmesinin bir rüya olduğunu da söyleyen Salihi, “Bu bir hayaldir. Suriye’ye ve ülke içinde neler yaşandığına dikkatli bir şekilde bakmalıyız” dedi.