Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İran İslam Cumhuriyeti Kültür ve İslami İrşad Bakanı Seyit Muhammed Hüseyni ile Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) düzenlenen 'İran İslam Cumhuriyeti Kültür Günleri'nin açılışına katıldı. Günay, yaptığı konuşmada, İran ve Türkiye'nin aynı coğrafyada, aynı kültürün, aynı inancın içinde yoğrulduğunu belirterek, iki ülkenin medeniyetin iki temsilcisi olduğunu söyledi. Günay, İran ile Türkiye arasındaki kültürel bağlara işaret ederek, "Bizim kültürümüz, hiçbir çatışmanın, siyasi münakaşanın yıkamayacağı çok sağlam ve çok edebi köprüler oluşturuyor. Bunlardan bir tanesi, hepimizin çok iyi bildiği Mevlana Celaleddin Rumi'dir. Farsça söylemiştir ama Türkçe yaşamıştır" diye konuştu.

Günay, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Böyle büyük köprüleri, arasında kültür köprüleri olan bir halkın dostluğunu, kardeşliğini hiçbir şey bozamaz. Nitekim,400 yıla yakın zamandan bu yana ülkelerimizin içinde çeşitli sorunlar, sıkıntılar yaşanırken ülkelerimiz arasında hiçbir münakaşa olmamıştır. Ne yakın komşularımızın sıkıntıları, sorunları ne de uzak dostlarımızın zorlamaları ve hesapları Türkiye ile İran arasındaki yüzyıllara uzanan bu dostluğu ve barış ortamını asla bozmayacaktır."

Açılış öncesi İran halk oyunları ekibi bir gösteri sergilerken, Günay İran'ın kültürel değerlerinin sergilendiği stantları gezerek ürünler hakkında bilgi aldı. Günay, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün resmini yapan İranlı ressamın eserini de inceledi.