Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığının bir yıldır yürüttüğü çalışmalar sonucunda İran istihbarat örgütü SAVAMA’ya bağlı olarak Iğdır’da faaliyet gösterdiği ve suç örgütü kurduğu iddia edilen 6’sı Iğdırlı, 2’si ise Ağrı ve Van nüfusuna kayıtlı T.A., A.T., K.A., İ.B., S.S., M.K., A.A., A.Z. ve N.A. isimli şahıslar, Iğdır Emniyet Müdürlüğündeki sorgularının ardından Erzurum’a sevk edildi.

Geçtiğimiz günlerde ajan faaliyeti yürüttükleri ileri sürülen kişilere yönelik 10 ayrı adrese eş zamanlı operasyon düzenlenmişti. Ağrı’da 1, Van’da 1, Iğdır’da 5 ve Gebze’de de 1 kişi gözaltına alınmış, İran uyruklu bir ajanın ise operasyon öncesi İran’a geçtiği ve uzun süredir dönmediği bildirilmişti. İran’a bilgi sızdırdığı değerlendirilen şahısların evlerinden 1 adet Kaleşnikof, 1 adet av tüfeği ve İran’a iletilmek için hazırlanmış çok sayıda el yazılı istihbarat dokümanları çıkmıştı.

İran’a bilgi sızdırdıkları gerekçesiyle yakalanan ajanların; askeri personel, askeri birlikler, resmi daireler, Suriyeli muhalifler, Kürt olayları ve hükümetle ilgili bilgileri İran istihbarat yetkililerine sızdırdıkları, 2 Ekim 2011 ve 1 Temmuz 2012 tarihlerinde Iğdır Emniyet Müdürlüğüne düzenlenen roketatarlı saldırıyla da ilgilerinin olabileceği belirtilmişti.