İsrail ’in önde gelen gazetelerinden Yedioth Ahronoth, “ Türkiye , bir kuşun, İsrail’in casusu olmasından kuşkulanıyor” başlığı ile verdiği haberde “Türk makamları, İsrail tarafından casusluk amacıyla kullanılan bir kuşu bulduklarına inanıyorlar” diye yazdı.
Kuşun ölü bulunması üzerine Ankara tarafından bir soruşturma açıldığı kaydedilen haberde kuşun baçaklarından birinde “ İsrail ” yazılı bir halkanın bulunduğuna dikkak çekildi.

“KUŞ, ANKARA ’NIN GÜVENLİK TEŞKİLATINA TESLİM EDİLDİ”
Kuşlara halkaların takılmasının ornitolojide (kuşlar bilimi) sık başvurulan bir uygulamanın olduğunu ve bilim adamlarına kuşların göç yollarını takip etmeye yardım ettiğini bildiren gazete, “Bir cacusluk misyonunun parçası olarak Türkiye ’ye varmış olmasından kuşkulanan kuşun ölüsünün ilk olarak Tarım Bakanlığına, bunun ardından da Ankara’nın güvenlik teşkilatına teslim edildiği”ni de belitti.

“KUŞA HALKA DÖRT YIL ÖNCE RUTİN OLARAK TAKILDI”
Haberde “casus kuş” ile ilgili haberlerin hızla İsrail’deki ornitologlara ulaştığı belirtilirken de İsrail ’deki Doğa’yı Koruma Derneği’nin uyarıldığını ve derneğin, kuşa halkanın dört yıl önce ve rutin bir uygulama ile takıldığını doğruladığı vurgulandı.
İsrail ’de Kuş İzleme Merkezi’nden Yoav Pearlman da, ülkenin kuzeyinde çok yoğun bir arıkuşu varlığının bulunduğunu, bu türden birçok kuşun da Türkiye , Güney Avrupa ve Rusya’yı da kapsayan göç hareketleri sırasında İsrail’e uğradığını da belirterek “Türk makamları, rahat olsun, casus değil” dedi.

Bu arada, haberde İsrailli yaban hayatı koruma yetkililerinin, İsrailli kuşların daha önce göç hareketleri sırasında uğradığı Arap ülkelerinde “cacusluk suçlaması” ile el konulduğunu söylediklerine de dikkat çekildi.