İstanbul'da fırtına denizde faciaya yol açtı. Şile'de olumsuz hava koşulları sebebiyle 12 personeli bulunan bir yük gemisi battı. Bunlardan 4'ü sağ olarak kurtarılırken 1 kişinin de cesedine ulaşıldı. Diğer kayıp personeli arama çalışmaları sürüyor.

Batan gemi ile ilgili kurtarma çalışmalarına katılan kıyı emniyetine bağlı bir kurtarma botu da kayalıklara çarptı. Kazada 1 kişi öldü, 2 kişi de kayıp... Olay sırasında teknesi alabora olan bir balıkçı da hayatını kaybetti.

Kilyos önlerinde kontrolünü kaybeden Antigua & Barbuda bayraklı gemi ise uzun süre sürüklendi. Saatlerce dalgalarla boğuşan gemi daha sonra kendi çabasıyla kurtuldu.

Şile Açıklarında Yük Gemisi Battı

İstanbul'un Şile ilçesinde Karadeniz'in 12 mil açığında Rusya'dan aldığı 3 bin 300 ton kömürü Antalya'ya götüren, Volgo-balt 199 isimli gemi, bölgeye ulaştığında saatler sabah 10.00'a yaklaşıyordu.

Saint Kitts ve Nevis bandıralı geminin kaptanı, hızı zaman zaman saatte 90 kilometreyi bulan fırtınanın etkisini artırması üzerine durumu, bağlı olduğu şirkete bildirdi.

Bu son telsiz konuşmasının ardından saatler 10.07'yi gösterdiğinde ise 2516 grostonluk gemi, radar sistemlerinden kayboldu.

Saat 10.20 sıralarında geminin battığının anlaşılmasıyla İstanbul Gemi Trafik hizmetlerince kurtarma botları ve römorkörler bölgeye gönderildi.

Sahil Güvenlik Komutanlığı da arama çalışmalarına destek için Şile açıklarına bir helikopter gönderdi.

Havada ve denizde güçlükle yürütülen kurtarma çalışmalarında,11'i Ukraynalı 1'i Rus 12 mürettebattan bir kişinin cesedine ulaşıldı.

1 Personel Öldü, 4'ü Kurtarıldı, 7'si Aranıyor

Mürettebatın cenazesi Kara Kuvvetleri'ne ait bir helikopterle, Şile'ye getirildi. Kurtarma çalışmalarında 4 mürettebat da kurtarıldı, 7 personeli arama çalışmaları sürüyor.

Kurtarma çalışmasıyla ilgili bilgi veren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Şu anda bölgedeki hava şartları, olumsuzluk artarak devam ediyor. Bütün zor şartlara rağmen Kıyı emniyeti, sahil güvenlik komutanlığına ait tekneler helikopterlerin de desteğiyle çalışmaları sürdürüyor" dedi.

Kurtarma Bottu Kayalıklara Çarptı: 1 Ölü, 2 Kayıp

Öte yandan, kayıp gemicileri arama-kurtarma çalışmalarında meydana gelen kaza facianın boyutunu artırdı.

Kıyı emniyetine ait bir bot, fırtına sebebiyle kayalıklara çarptı. Denize düşen 4 personelin hayatta kalma mücadelesi de an be an kameralara yansıdı.

Olayda, 1 kişi öldü, 1 kişi yüzerek kurtulmayı başırırken, 2 mürettebatı arama çalışmaları sürüyor.

Kurtarma botundaki ekip kazadan kısa bir süre önce böyle görüntülenmişti.

Teknesi Batan 1 Balıkçı da Hayatını Kaybetti

Arama çalışmalarına yardımcı olan bir balıkçı ise teknesinin batması üzerine de, bir balıkçı hayatını kaybetti.

Geminin Batttığı Nokta



Bir Gemi de Uzun Süre Sürüklendi

Fırtına Karadeniz'de bir gemide de can pazarı yaşanmasına sebep oldu.

Kilyos açıklarında Saat 09.35 sıralarında kontrorülün kaybeden ve sürüklenmeye başlayan  "BBC Adriatic" isimli gemi Dalyan Burnu civarında demir atarak durmaya çalıştı. Ancak makine arızası bulunan gemi Karadeniz'in çılgın dalgalarıyla mücadele etmekte zorlandı. Gemi saatlerce kendi etrafında dönerek karaya oturmamak için direndi.

Boş olan ve 14 mürettebatı olan gemiye yardım ve müdahale etmek için Kıyı Emniyeti ekipleri kurdukları can kurtarma sistemiyle hazır bekletildi.



Herhangi bir yardım talebi gelmedi ancak karaya oturma ya da batma ihtimaline karşı bütün tedbirler alındı.

Geminin bacasından uzun süre siyah duman çıktı, ancak yetkililer gemide çevreye zarar verecek herhangi bir madde bulunmadığını açıkladı. Gemi, 8 saat süren mücadelenin ardından kendi çabasıyla kurtuldu ve açığa doğru hareket etti.

Bazı Gemiler Rotalarınğ Değiştirdi

Bu arada Boğazlardan geçmek üzere Marmara Denizi'nde seyreden 62 yerli ve yabancı bandıralı şilep ve tanker, saatteki hızı zaman zaman 80 kilometreye ulaşan poyraz nedeniyle yollarına devam edemeyince, rotalarını Tekirdağ'ın Şarköy ilçesi sahiline çevirdi.

Poyrazın sabah saatlerinde hızını azaltmasının ardından, 45 yerli ve yabancı bandıralı şilep ve tanker, boğazlardan geçmek üzere demir aldı. Diğer gemiler ise hava koşullarının daha da iyileşmesi için Şarköy'deki bekleyişlerini sürdürüyor.

Öte yandan, Marmara Denizi'ne açılan balıkçı tekneleri de poyraz nedeniyle geri dönerek Şarköy, Mürefte ve Hoşköy balıkçı barınaklarına sığındı.

Tekirdağ Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, poyrazın, zaman zaman karayele dönüşerek etkili olacağını bildirdi.