Dünyanın en büyük navigasyon şirketlerinden TomTom’un 161 şehrin trafik yoğunluğunu belirleyen ‘2012 yılı Trafik Sıkışıklık İndeksi’ne göre İstanbullu her yıl 118 saatini yollarda geçiriyor. Bu rakamla Avrupa’da Rusya’nın başkenti Moskova’dan sonra ikinci sıraya oturuyor.

Rapor; İstanbul’da gün içerisinde yoğun olmayan saatlerde bile seyahat sürelerinin normalden yüzde 55 ve sabahın sıkışık saatlerinde yüzde 80 daha uzun olduğunu tespit etti. Yani 30 dakikalık yol yapmak isteyen bir İstanbullu, sıkışık trafikte tam 54 dakikasını geçiriyor.

Rapora göre ayrıca akşam saatlerinde trafiğin en yoğun olduğu zamanlarda sıkışıklık normalden yüzde 125 daha fazla. Yani 30 dakikalık yol 67.5 dakikaya çıkıyor.

Yılın 5 günü yolda geçiyor

Kişilerin 1 yılda trafikte kaybettiği zaman ise yaklaşık 118 saat. Bu rakam da 1 yılda yaklaşık 5 güne denk geliyor. İstanbul’un trafiği, dünyanın en büyük turizm kentleri olan Paris, Roma ve Los Angeles’ı neredeyse ikiye katlıyor. Avrupa şehirleri için 2012’de genel sıkışıklık seviyesi sadece yüzde 24.

TIR ve kamyon etkisi

Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan İstanbul, TIR geçişlerinin de en yoğun şehirlerden biri. Normalde sağ şeritleri kullanmaları gereken TIR'lar İstanbul'da neredeyse bütün şeritleri kullanıyor. Bugün İstanbul Avrupa yakasında çekilen bu fotoğraf insana "gel de çıldırma" dedirtiyor.