Esenyurt Güzelyurt Mahallesi 6. cadde üzerindeki bir inşaat şantiyesinde işçilerin kullandığı 3 çadırda henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı.

Önceki akşam 21.00 sularında gelen ihbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi ve ambulans gönderildi.
Müdahale sonucu söndürülen yangında inşaatta çalışan 11 işçi, yatakhane olarak kullanılan çadırlarda yanarak ve dumandan etkilenerek hayatlarını kaybetti.
Olayla ilgili açıklama İstanbul Valiliği'nden geldi:  ''Esenyurt İlçesi Güzelyurt Mahallesi 12. Cadde üzerinde bir alışveriş merkezinin inşaatına ait işçilerin kaldığı şantiye çadırlarından 3'ünde saat 21.10 sularında meydana gelen yangın neticesinde 11 işçimiz hayatını kaybetmiştir. Olayda yaralanan olmamıştır.

Olay yeri incelemesi, savcılık makamı nezaretinde Emniyet ve İtfaiye tarafından yürütülmekte olup, yangının çıkış nedenine ilişkin inceleme devam etmektedir.''

'200 İŞÇİ KALIYOR'
Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu da, yangının çıktığı şantiyede 200 işçinin kaldığı bilgisini verirken, yangının çadırların mutfak bölümünde çıktığını söyledi.

ELEKTRİK KONTAĞI MI?
Olay yerinde cumhuriyet savcısı, itfaiye ve polis ekipleri inceleme yaparken, yangının elektirik kontağından çıkmış olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor. İşçilerin ağırlıklı olarak çalışmak için şehir dışından geldikleri ve şantiyenin bir süpermarket inşaatına ait olduğu gelen bilgiler arasında.

BAKANLIK MÜFETTİŞ GÖNDERDİ
Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yangınla ilgili ''hem sosyal güvenlik ve rehberlik bakımından hem de iş teftişi bakımından'' inceleme başlattı. Konuyla ilgili görevlendirilen müfettişler olay yerine gönderildi.

Yangında ölen işçilerin isimleri açıklandı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik olayla ilgili açıklamalarda bulundu. Çelik şunları söyledi:

KİMLİĞİ BELİRLENEN 10 KİŞİNİN KİMLİKLERİ

-Bayram Ege Pehlivan (48)
-Çetin Coşkun (42)
-Seyfettin Topal (38)
-Abdurrahman Deniz (42)
-Sevdin Özen (28)
-İsa Topal (22)
-Ahmet Yağal (30)
-Barış Kıyak (30)
-Hakim Akçam (46)
-Fatih Acun (24)

"Çalışan işçilerin çalıştıkları yerle kaldıkları yerle bütünlük arz ediyor. Aynı önlemlerin alınması gerekiyor, iş kanunumuz bunu ön görmektedir. Ne gibi bir ihmal var? Üç adet ısıtıcı olduğu iddia ediliyor. Kaç işçi kalıyor idi? Tahliyeyle ilgili nasıl sorunlar yaşandı? Çadırı kaplayan malzemenin plastik olması, mevzuatımız çerçevesinde inceleniyor. Ancak yıllardır özellikle bunun değişmesi gerektiğini ifade ettik. Neden? Önleyici olduğu için. Nerede ihmal varsa, bunlar hızlı şekilde değerlendirilecek."


ÖLENLER ORDULU, SİVASLI VE VANLI
Esenyurttaki yangın faciasını yaşayan işçiler ile yakınları korku dolu anları anlattı. Şantiyede vinç operatörü olarak çalışan ve çadırlarda kaldığını söyleyen Abbas Mendi, yangın başladıktan sonra olay yerine geldiğini belirterek 3 çadırın yandığını gördüğünü söyledi. Mendi, "Biz kendimiz müdahale ettik. İtfaiyeyi de aradık. Yapacak birşeyimiz yoktu. Çok alev olduğu için üzerine gidemedik. Alev yükselince insanlar çıkmayınca içeride kaldıklarını anladık. Bir kaçını çekerek alabilidik. Gerisini kurtaramadık" diye konuştu.

"BÖYLE BİR FELAKETE DENK GELDİLER"
Mendi, çadırlarda kalanları tanıdığını belirterek, "Ölenler Ordulu, Sivaslı ve Vanlılar. Van depreminden kaçan arkadaşlar. Maalesef böyle bir felekate denk geldiler" diye konuştu.Mendi, "İşverenden Herhangi bir talepte bulundunuzu mu?" sorusuna ise "Böyle bir talebimiz olmadı şahsen. Türkiye şartları hep böyle. Bütün işçiler buralarda yaşamak zorunda kalıyor. 30-35 arası kişi kalıyordu bir çadırda"şeklinde yanıt verdi.

AİLELER AKIN ETTİ
Yangın haberini alan işçi yakınları da olay yerine akın etti.
Kendisinden haber alınamayan Ahmet Yal'ın yakınları olay yerine gelerek bilgi almaya çalıştı. Yeğeni Ahmet Yal'dan haber alamadığını ifade eden Ali göç, "Arkadaşlar aradı. Bende bu şantiyede çalışıyordum daha önce. Geldik buraya her tarafı ana baba günü olmuş. Hiçbir şekilde ulaşamıyorum. firma sahiplerinin de bilgisi yok" diye konuştu.

PANİĞE KAPILDILAR
Öte yandan yangından haber alınamayan aşçı Mustafa Bak'ın yakınları da olay yerine geldi. Bak'ın yakınları yeğenlerinin önceden konteynırda kaldığını ancak daha sonra çadırlara taşındığını ifade etti. Paniğe kapılan Bak'ın yakınları Adli Tıp Kurumu'na gitti.

KIZILAY'DAN DESTEK
Olay yerine gelen Kızılay ekipleri de ailelere psikolojik destek verdi. "Onların yanıda olduğumuzu hissetirmeye çalışıyoruz" diyen Kızılay görevlisi, yeterince malzeme temin ettiklerini ve ailelere destek olmak için olay yerinden Adli Tıp Kurumu'na gittiklerini ifade etti.
Esenyurt'taki yangınla ilgili 5 gözaltı

5 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Esenyurt'ta dün gece 11 kişinin hayatını kaybettiği yangın faciasıyla ilgili inşaat sahibi, şantiye şefi ve iş güvenliği sorumlusunun da aralarında bulunduğu 5 kişi gözaltına alındı. Polis, olayla ilgili 3 kişiyi de arıyor.

Çalışma Bakanı Ömer Çelik olayla ilgili "İhmaller tüm yönleriyle araştırılıyor. Olay yerinde inceleme yapacağım. İşverenin görevi sağlıklı çalışma ortamı kurmak" açıklamasını yaptı.