İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Mali Büro Amirliği ekipleri bugün sabah saatlerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik, belediye şirketleri ağırlıklı olmak üzere kapsamlı bir operasyon gerçekleştirdi. İstanbul, Hatay ve Ordu’da 1’er kişi diğerleri İzmir’de olmak üzere toplam 42 kişi gözaltına alındı.

GÖZALTINA ALINANLAR 

Eş zamanlı operasyonlarla gözaltına alınanların İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Erhan Bey, ESHOT Eski Genel Müdürü, İZULAŞ ve İZDENİZ Yönetim Kurulu Başkanı Zeliha Gül Şener, Kültür Daire Başkanı Murat Özel, Kültür Şube Müdürü Abdülhalim Cumhur Yazıcı, Kültür Müdürlüğü çalışanı Asuman Gökkaya, İZENERJİ Genel Müdürü Ali Süha Sabuktay, Solfej firması ortağı Sedat Sakur, ESHOT Genel Müdürü Ömer Faruk Alçelik, ESHOT Genel Müdür Yardımcısı Tufan Eker, ESHOT Destek Hizmetleri Daire Başkanı Besim Gültekin, Kültür Daire Başkanlığı çalışanı Tülay Tümay, ESHOT ihale yetkilisi İbrahim Tunç, Kültür Daire Başkanlığı çalışanı Cengiz Başkurt, ESHOT Strateji Geliştirme Daire Başkanı Turgay Akkaya, Karar ve Tutanaklar Daire Başkanı Tülay Azeri, Bilgi Teknolojileri Daire Başkanı Serdar Selçuk Savcı, Büyükşehir Belediyesi Özel Kalem Müdürü Levent İşler, Grand Plaza şirketi Yönetim Kurulu üyesi Genel Müdür Vekili Işık Çelikoğlu, Belediye Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü görevlisi Pınar Çalışkan, Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi, ESHOT İhale yetkilisi ve Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı Hüseyin Çalışkan, ESHOT Yapı Tesisat Daire Başkanı Rafet Bayram, İzmir Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü Yönetim Kurulu üyesi Muharrem Derbetoğulları, İZELMAN Genel Müdürü Hüseyin Kırmızı, Büyükşehir Belediyesi Spor yetkilisi Kemal Bulut, Grand Plaza çalışanları Yekta Saydam, Çağrı Çavuşoğlu, Genel İş 3 Nolu Şube Başkanı Cafer Konca, şube üyeleri Necip Binici, Cafer Alt, Memiş Sarı, Yakup Yıldırım, kuyumculuk şirketinden Ercan Mertbilek, Çağlar Haspolat, Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ESHOT ihale yetkilisi İrfan Aras, Hüseyin Mercan, kuyumcu Şulehan Ulusoy, ESHOT Genel Müdür Yardımcısı İsmail Halim Gürsoy, organizatör İsmail Yoğurtçu, Turkuaz şirketi yetkilileri Mustafa Nafi Kaya, Gökhan Boğazkesen, Murat Boyacıoğlu, Ferik Faruk Boyacıoğlu olduğu belirtildi.

5 KİŞİ ADLİYEYE SEVKEDİLDİ

İzmir Polisi’nin Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik ikinci dalga operasyonunda gözaltına alınan Kültür Daire Başkanı Murat Özel, Kültür Şube Müdürü Abdülhalim Cumhur Yazıcı, Kültür Müdürlüğü çalışanı Asuman Gökkaya, İZENERJİ Genel Müdürü Ali Süha Sabuktay ve bir prodüksüyon şirketinin ortağı Sedat Sakur, işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edildi.

Bu kişilerin ilk operasyon kapsamında gözaltına alınıp serbest bırakıldığı, ikinci dalga operasyonunda da savcının talimatıyla yeniden gözaltına alındığı ve bu nedenle de işlemlerinin kısa sürede tamamlanıp adliyeye sevkedildiği belirtildi.

2 KİŞİ ARANIYOR

Gözaltındaki diğer 37 kişinin sorgusu sürerken operasyon kapsamında iki kişinin arandığı bildirildi. Gözaltına alınanların suç örgütü kurup çıkar amaçlı hareket ettikleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım kurumu ESHOT’un belediye otobüs durak ihaleleri, Çankaya katlı otopark ihalesi ve bazı işe alımlarda usulsüzlük yaptıkları öne sürüldü.

KOCAOĞLU İZMİR’E DÖNÜYOR

CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun, İzmir’in EXPO 2020 adaylığı çerçevesinde yapılacak sunum için İzmir Valisi Cahit Kıraç’ın da aralarında bulunduğu heyetle birlikte Fransa’nın başkenti Paris’te bulunduğu sırada gerçekleşen operasyon soğuk duş etkisi yarattı. Haberi alan Kocaoğlu gelişmeler üzerine 23 Kasım Çarşamba akşamı yapılacak olan EXPO sunumunu beklemeden Türkiye’ye dönme kararı verdi. Kocaoğlu, Paris’te gazetecilere yaptığı açıklamada, "Böyle gelişmeler yaşanırken, yapılan operasyon dikkat çekici. Su içine yılan bile dokunmaz" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Birgül Ayman Güler ile birlikte CHP İzmir milletvekillerinin de Ankara’dan kente gelecekleri öğrenildi.

BAŞKANVEKİLİ: NET BİLGİM YOK

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan da, EXPO sunumu nedeniyle Paris’te bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun ikinci dalga operasyon nedeniyle İzmir’e geri döneceğini açıkladı. Aydoğan, kendilerine ayrıntılı bilgi verilmediğini ESHOT, Kültür, Sosyal İşler Müdürlükleri, ESHOT Encümeni ve Spor Müdürlüğü’nden çalışanların ifadelerinin alınmak üzere gözaltında tutulduğunu söyledi. Aydoğan, basın mensuplarının sorusu üzerine "Net bilgim yok. Sabah bazı evlerde arama yapıldı. Bazı arkadaşların polis tarafından gözaltına alındığını biliyorum. Bize herhangi bir bilgi verilmedi. İfadelerine başvurulacak herhalde" dedi.

ESHOT, Kültür Müdürlüğü, ESHOT Encümeni, Spor Müdürlüğü’nde çalışanların ifade için polis tarafından gözaltına alındığını belirten Aydoğan, "Başkan Aziz Kocaoğlu, EXPO sunumunu tamamlanmadan dönmeye karar verdi. Bugün dönüyor" diye konuştu. Aydoğan, gelişmeleri takip edeceğini belirterek "Bu arkadaşları tanıyanlar, bilirler. Bunlar namus abideleri insanlardır. Ama neler olacağını bilmiyoruz. Biz de sizle birlikte bekliyoruz. Merak içindeyiz" dedi.

BELEDİYE BAŞKANVEKİLİ: CANINIZI SIKMAYIN

Bu arada Büyükşehir Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, Balçova Belediye Başkanı CHP’li Mehmet Ali Çalkaya ile Yeşilyurt’taki emniyet binası önüne gelip gözaltına alınanların yakınlarını teselli etti. Sırrı Aydoğan, dışarda bekleyenlere, "Canınızı sıkmayın böyle şeyler oluyor. Aşiret devleti değiliz, bu ülkede adalet ve hukuk var. Bizim abdestimiz sağlam" dedi.

VALİ: GELİŞMELERİ İZLİYORUZ

İzmir’in EXPO 2020 adaylığı kapsamında Fransa’da bulunan İzmir Valisi Cahit Kıraç, Başkan Aziz Kocaoğlu’nun Türkiye’ye dönmek üzere kaldıkları otelden ayrılmasının ardından basın mensuplarının soruları üzerine, "Bu bir adli meseledir. Belediye Başkanı burada olsaydı iyi olurdu. Gelişmeleri izliyoruz" dedi.

BELEDİYEDEKİ OPERASYONLA İLGİLİ KONUŞTULAR / WEB TV

İLK OPERASYON 2 MAYIS’TA YAPILDI

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik olarak geçen 2 Mayıs’ta bir operasyon yapıldı. Gözaltına alınanlardan 34 kişi adliyeye sevkedildi, 17’si tutuklandı, diğerleri serbest kaldı. Daha sonra 4 kişi daha tahliye edildi. Halen 13 kişinin tutuklu bulunduğu bu ilk operasyon kapsamında el konulan belgelerin incelenmesiyle, suça konu olabilecek 254 eylem tespit edildi.

19 BİLİRKİŞİ 65 RAPOR HAZIRLADI

El konulan ihale ve alımlara ait dosyaların incelenmesi için 19 ayrı bilirkişi görevlendirildi. Bilirkişiler tarafından 65 rapor hazırlandı. Bu raporların 44’ünde ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, görevi kötüye kullanma, tehdit, zimmet, rüşvet, nitelikli dolandırıcılık, zincirleme olarak sahte belge düzenleme, zincirleme olarak sahtecilik, emniyeti suiistimal suretiyle görevi kötüye kullanma suçlarının işlendiği rapor edildi. Bunun üzerine bugün ikinci dalga operasyon başladı.

BAKAN ERGİN'DEN OPERASYON YORUMU

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, gazetecilerin İzmir'de belediyeye yönelik operasyonlarıyla ilgili sorusuna "Yargısal faaliyetlere ilişkin yapıldığı esnada bir değerlendirme yapmam doğru değil. Ancak yargı kararları eleştirilebilir. Soruşturma ve kovuşturma evrelerinde bunların yapılması anayasamıza göre yanlıştır" cevabını verdi.

ARALARINDA Ak Parti’Lİ DE VAR

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yapılan ve ’Körfez-2’ adı verildiği belirtilen operasyon kapsamında gözaltına alınanlar arasındaki Çağlar Haspolat’ın Ak Parti Bayraklı İlçe Yönetim Kurulu üyesi olduğu öğrenildi. Haspolat’ın, organizasyon şirketleri için ses düzeni ve sinevizyon ile barkovizyon sistemleri işi yaptığı da belirtildi.

Öte yandan, gözaltına alınan bir diğer şüpheli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Erhan Bey, soruşturmanın sürdüğü Yeşilyurt’taki emniyet binasına getirildi. Dışarıda bekleyen, gözaltına alınanların yakınları polis aracından indirilen Erhan Bey’i alkışlarla karşıladı. Kalabalıktan "İzmir seninle gurur duyuyor" sloganları da yükseldi.

40 MİLYON LİRA ZARAR İDDİASI

Büyükşehir Belediyesi ve bağlı birimlerine yönelik operasyona konu olan 44 ayrı ihalede devletin 40 milyon TL zarara uğratıldığı öne sürüldü.

CENAZE İÇİN GİTTİĞİ ORDU’DA GÖZALTINA ALINDI

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı birimlerine yönelik düzenlenen ikinci operasyon kapsamsında ESHOT eski genel müdür yardımcısı olan, mühendis olarak görevine devam eden İsmet Halim Gürsoy’un, yakının cenazesi için gittiği Ordu’da gözaltına alındığı öğrenildi. Rahatsızlığı nedeniyle uçağa binemeyen Gürsoy’un karayoluyla İzmir’e gönderileceği öğrenildi.

ÇALIŞANLARA EYLEM ÇAĞRISI

Operasyonda çok sayıda belediye çalışanı ve sendikacının da gözaltına alınmasına belediye ve bağlı şirketlerin çalışanları tepki gösterdi. Memur sendikası Tüm Bel- Sen 1 No’lu Şube Başkanı Yaşar Gül, belediyedeki memurlara, tepki olarak işlerini bırakmaları çağrısında bulundu. Gül, buna gerekçe olarak belediyede çalışanlarının amiri konumunda bulunan bürokratların gözaltında bulunmasını göstererek, "Büyükşehir Belediye binası önünde toplanıp, akşama kadar, Başkan Aziz Kocaoğlu gelene kadar ayrılmayacağız" dedi. Ulaşım ve acil işler hariç personelin iş bırakması çağrısında bulundu.

Türk-İş’e bağlı Belediye İş Şubeleri de mesaisi olmayan üyelerini Büyükşehir Belediyesi önüne çağırdı. Genel İş Şube Başkanı Cafer Konca ve 4 üyenin gözaltında olması nedeniyle Genel-İş Sendikası da Belediye önünde protestoda bulunma çağrısı yaptı.

Öte yandan Genel-İş 3 No’lu Şube’nin İZELMAN’da örgütlü bulunması nedeniyle, otobüslerde şoför olan personelin de iş bırakma eylemi yapacağı iddia edildi. Sabah saat 10.30’dan itibaren belediye önünde kalabalık oluşmaya başladı.

OĞUZ OYAN’DAN SERT TEPKİ

CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan da Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyonla ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı. Oyan, "İzmir heyeti EXPO 2020’yi kazanabilmek için Paris’te bütün kesimleriyle çaba gösterirken, İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışanlarına yapılan yeni polis baskını tam anlamıyla bir arkadan hançerlenme olayıdır. İzmir heyetine yapılabilecek en büyük kötülük yapılmıştır. İzmir’in EXPO’da rakibi olan şehirlerin eline artık çok büyük bir koz geçmiştir. Çünkü İzmir rakiplerince bu operasyon üzerinden damgalanacaktır.AKP’nin doymak bilmez siyasi ihtirasının, artık hiçbir sınır tanımadığı görülmektedir. İzmir’i ne pahasına olursa olsun ele geçirmek saplantısının, bütün denetçi polis ve özel yetkili savcı ordusunun İzmir Büyükşehir Belediyesi üzerine salınmasıyla sonuçlandığı gözlenmektedir. Bunun arkasındaki zihniyet ‘Her türlü karalama mübahtır, yeter ki bizim belediyemiz olmasın’ anlayışıdır. Türkiye’de yargının, giderek yürütmenin ve onun uzantısı olan polisin kontrolüne girdiğini zaten biliyorduk. Şimdi hukukun son kırıntıları da tüketilmek istenmektedir. Bu gidiş demokrasinin tam zıddı olan otokratik bir polis devletine doğrudur. Ama Türkiye’ye teokratik faşizmin dar gömleği giydirilemeyecektir" dedi.

BİRGÜL AYMAN GÜLER

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve parti sözcüsü Birgül Ayman Güler de operasyonu şu sözlerle değerlendirdi:

"Haksızlıktan ve zulümden çok bahseden Recep Tayyip Erdoğan hükümeti haksızlık ve zulmün faili olduğunu gösterdi. Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri çok özel ve önemli projelere imza atıyorlar. Son dönemde yapılan açılışlar bunun açık kanıttır. Bu operasyon CHP belediyeciliğini terk etmek stratejisinin bir parçasıdır. Hükümetin otoriter ve diktatör çizgisine bir çentik daha attığı kanısındayız. Bunu kabul etmeyeceğiz. Hükümeti hukuk devleti ilkelerini uygulamaya şiddetle davet ediyoruz."

"BUNUN ADI İLERİ FAŞİZM"

CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel de operasyonun siyasi olduğunu belirterek, "Bunun başka bir türlü yorumlanması mümkün değil. Bir memurun soruşturma yöntemi belli. 80 kişilik denetim ordusu Büyükşehir Belediyesi’ndeydi. Bunlar neyi denetlemişler, kamuoyuna açıklasınlar. İnsanların sabaha karşı çocuklarının, eşlerinin gözü önünde gözaltına alınması doğru değil. Bir şey varmış havası yaratmaya çalışıyorlar. Arkadaşları tutuklayabilmek için özel bir gayret var. Türkiye’de her şeyin adı örgüt oldu. Bunun adı ileri faşizm" dedi.

OPERASYONLARDA EXPO RASTLANTISI

İzmir’in 2020 EXPO adaylığı sürecindeki önemli dönüm noktalarıyla, polisin Büyükşehir Belediyesi’ne yaptığı iki operasyonunu zamanlaması Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu iki kez zor durumda bıraktı. Başkan Aziz Kocaoğlu, geçen 2 Mayıs’da düzenlenen operasyonda belediye bürokratlarının tutuklu bulunması nedeniyle 17 Mayıs’ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı İzmir’in 2020 EXPO adaylığı başvurusunu içeren mektubu Uluslararası Sergiler Bürosu’na (BIE) verecek olan İzmir Valisi Cahit Kıraç başkanlığındaki heyetle birlikte Paris’e gitmedi. Kocaoğlu, Paris’e gitmemesi nedeniyle yapılan eleştirilere "Büyükşehir Belediyesi’ne operasyon, fiili bir durum var. Bu fiili durum çerçevesinde İzmir’den ayrılmayı kendim ve belediye açısından uygun bulmadım, onun için gitmedim" demişti.

Aziz Kocaoğlu, 23 Kasım’da İzmir’in EXPO’yla ilgili sunumuna katılmak üzere 62 kişilik heyetle birlikte geçen 21 Kasım’da Paris’e gitti. Kocaoğlu’nun İzmir’den ayrılmasından 1 gün sonra bugün (22 Kasım Salı) sabahı polis Büyükşehir Belediyesi’ne ikinci operasyonu yaptı. İlk operasyonda, EXPO’yla ilgili başvuru sürecinde Paris’e gitmediği için eleştirilen Kocaoğlu, bu kez EXPO sunumuna katılmadan ikinci operasyon nedeniyle alelacele İzmir’e geri dönme kararı aldı.