Yeditepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nilüfer Eğrican'ın başvurusuyla başlayan proje daha sonra Koç Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Lazoğlu'nun yürütücülüğünde tamamlandı.

''Minyatür Bir Yapay Kalp Pompa Sisteminin Tasarımı, Analizi Ve Prototip Üretimi'' projesinde Prof. Dr. İsmail Lazoğlu ve Florance Nightingale Hastanesi Kalp-Damar Cerrahisi Bölümü'nden Prof. Dr. Suha Küçükaksu'nun işbirliğinde Türkiye'nin ilk minyatür yapay kalp pompası sisteminin prototipi geliştirildi.

Sağlık alanında bir ilke imza atılan proje ile yapay kalp pompası vücut içine yerleştirilecek şekilde tasarlandı. Minyatür kalp pompası 5 santimetre çapındaki özgün tasarımıyla patentlendi.

TÜBİTAK ARDEB'in 321 bin lira destek verdiği projenin kalp hastaları için müjde niteliğinde olduğunu belirten Lazoğlu, şöyle konuştu:

''Kalbin pompaladığı kan miktarı dakikada 2 litrenin altına düştüğünde kalp yetmezliği sorunu oluşuyor. Kalp yetmezliği yeni kalp takılmasıyla aşılabiliyor ancak yeni bir kalbinin takılması her zaman mümkün olmuyor. Türkiye'de yaklaşık 10 bin civarında kalp yetmezliği olan hasta var.

Geliştirdiğimiz minyatür yapay kan pompası kalp yetmezliği olan hastalara uygulanabilecek ve dakikada 8 litreye kadar kan pompalayacak.

Kalbin sol karıncığına takılacak cihaz ile kalp yetmezliğinin önüne geçmeyi hedefliyoruz. Bu yıl içerisinde hayvan deneylerini yapmayı ve ardından en kısa sürede insan vücuduna yerleştirilir hale getirmeyi planlıyoruz.''

-Maliyet yüzde 80 azalacak-

Prof. Dr. Lazoğlu, minyatür yapay kalp pompasının ABD'de ve Avrupa'nın bazı ülkelerinde kalp yetmezliği yaşayan hastalar için uygulandığını belirterek, Türkiye'de de bu cihazla tedavi olan yaklaşık 60 hastanın bulunduğunu bildirdi.

Türkiye'ye tamamı yurt dışından gelen minyatür yapay kan pompasının hasta vücutlarına yerleştirilmesinin yaklaşık 80 bin avroya mal olduğunu ifade eden Lazoğlu, ürettikleri yerli cihaz ile bu maliyeti yüzde 80 azaltmayı hedeflediklerini söyledi.

Lazoğlu, TÜBİTAK desteğiyle tamamen yerli tasarım ve üretimle Türkiye'nin ve bölgenin ihtiyaç duyduğu yüksek performanslı ve düşük maliyetli kalp pompalarını hastalara sunmayı hedeflediklerini söyledi.

Cerrahlar tarafından Türkiye'de her yıl 10 bin dolayında hastanın bu pompalara ihtiyaç duyduğunun iletildiğini aktaran Lazoğlu, pompaların sadece Türkiye için değil, Azerbaycan'dan Singapur'a kadar ülkelerin ihtiyacını karşılamasının hedeflendiğini kaydetti.

Kalp pompalarının düşük maliyetli ancak yüksek kaliteli olmasını hedeflediklerini dile getiren Lazoğlu, böylece hastaların hayatta kalmalarının sağlanacağını sözlerine ekledi.