Eski Devlet Bakanı Hasan Celal Güzel, ''En kısa zamanda ilkokuldan eğitim ve öğretimin sonuna kadar kılık kıyafet serbestliğinin tam olarak sağlanması gerekiyor'' dedi.

Memur-Sen Konfederasyonu tarafından başlatılan ve üye sendikaların Türkiye genelinde desteklediği ''Kamuda Kılık Kıyafet Özgürlüğü İçin 10 Milyon İmza Kampanyası'' çerçevesinde, Ulus Meydanı'nda basın açıklaması yapıldı.

Etkinliğe katılan eski Devlet Bakanı Hasan Celal Güzel, 12 Eylül 1980 Darbesi'nden sonra ilk yapılan işin ''malum kıyafet genelgesini ve kararnamesini'' çıkarmak olduğunu hatırlatarak, ''Turgut Özal'ın döneminde ne yazık ki darbeciler Cumhurbaşkanıydı. Sonra bu hep devam etti. Demirel zaten darbecilerin koltuk değneği oldu'' dedi.

AK Parti'nin 10 yılda son derece demokratik yaklaşımları olduğunu belirten Güzel, şöyle devam etti:

''Haklarını inkar etmemek lazım, büyük bir mücadele verdiler. Bu yüzden az daha partileri kapanıyordu. Çünkü Türkiye'de o sırada militarist, vesayet vardı. Darbeciler hakimlerdi. Seçilmiş kimseler hakim değillerdi. O yüzden onlar da mahcup üzgünlerdi ama yapacakları bir şey yoktu. Mesela Cumhurbaşkanı'nın eşi üniversiteden atılmıştı başı örtülü diye. Başbakan'ın da çocukları başörtülü, imam hatipli diye yurt dışına gönderilmek durumunda kalmışlardı. Çok şükür bu çağ dışı ayrımcılık şu anda ortadan kaldırıldı. Ama o berbat kararname demokrasi kılıcı gibi, bizim insanımızın başında durmaya devam ediyor.''

Güzel, Memur-Sen'in ve diğer sendikaların, sivil toplum kuruluşlarının çok geç kalınan kampanyalarını sonuna kadar desteklediğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın tek tip kıyafeti kaldırmak için getirdiği yönetmeliğin istismar edildiğini savunan Güzel, en kısa zamanda ''Kamuda kılık kıyafet için 10 milyon imza'' kampanyasının da neticesiyle ilkokuldan eğitim ve öğretimin sonuna kadar kılık kıyafet serbestliğinin tam olarak sağlanması gerektiğini kaydetti.

-''Yasaksız Türkiye için imza''-

Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar da ''Özgürlük için 10 milyon imza'' kampanyasının bir başka ayağını gerçekleştirdiklerini, açılan stantda 8 Şubat'a kadar imza verilebileceğini ifade etti.

Bayraktar, ''Yasaksız Türkiye talep edenlerin, kılık kıyafet özlemi çekenlerin atacakları her imza, demokratikleşme adımlarını hızlandıracaktır'' dedi.

Basın açıklamasına Diyanet-Sen, Bem-Bir-Sen, Büro-Memur-Sen, Toç-Bir-Sen sendikaları ve Türkiye Yazarlar Birliği, Milli Türk Talebe Birliği temsilcileri de katıldı.

Konuşmaların ardından havaya güvercinler uçuruldu.