Örgütün tüm masrafları karşılayarak sınavsız geçişlerle bölgedeki üniversitelere eleman gönderdiği belirlendi. Bu isimlerin provokatif eylemler için de kullanıldığı belirtiliyor.
PKK'NIN ÜNİVERSİTE PLANI
Terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK'nın, Doğu ve Güneydoğu'daki üniversitelerde etkin olabilmek için yeni bir yöntem geliştirdiği öğrenildi. KCK'nın, yetişmiş ve kendilerine eleman kazandırma potansiyeline sahip isimleri sınavsız geçişlerle bölgedeki üniversitelere gönderdiği belirtildi.
Bu öğrencilerin tüm masraflarının da KCK tarafından karşılandığı ve üniversitelerde yasadışı eylem ve gösterileri artırarak karışıklık çıkartılmak istendiği kaydedildi. YÖK'ün disiplin yönetmeliğinde üniversitelerde siyaset yasağının kaldırmasının da KCK üyeleri tarafından istismar edilerek hareket alanını genişletmek için olumsuz şekilde kullanıldığı bildirildi.
ÖĞRENCİ EVİNDE BOMBA EĞİTİMİ
Meslek ve teknik ortaöğretim mezunu öğrenciler, bitirdikleri programın devamı veya buna yakın ön lisans programlarına sınavsız şekilde yerleşebiliyor. Bunu fırsata çevirmek isteyen KCK'nın üniversitelerde yapılanma planını, sınavsız geçişle üniversiteye girebilen öğrenciler üzerinden yürüttüğü öğrenildi. Bu kapsamda, puanı düşük olan doğudaki üniversitelere gönderdiği üyeleri vasıtasıyla Kürt gençlerini yanına çekmeye çalıştığı belirtildi.
KCK'ya organik bağı olan öğrenci dernekleriyle de faaliyetlerini genişletmeyi amaçladıkları kaydedildi. Öğrenci yurtlarında da çeşitli faaliyetlerde adam kazanma için yasa dışı birçok yol ve yöntem geliştirdikleri emniyet kayıtlarına girdi. Yeni yönetmelikteki siyaset yasağının kaldırılması hükmünü kullanarak terör örgütü PKK'nın eylem dönemlerinde veya Öcalan'ın doğum günü gibi bahanelerle üniversitelerde basın açıklaması adı altında karışıklık hedeflendiğine işaret edildi. KCK üyelerince, öğrenci evlerinde illegal faaliyetler ve terör eylemlerinde kullanılmak üzere bomba yapımı eğitimlerinin dahi verildiği ileri sürüldü. Ayrıca öğrenci derneği altında kişilerin dağa gönderildiği iddia edildi.
DERNEK DEĞİL PKK OKULU
Van'daki Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde durum bölgedeki diğer illerden farksız. Yüzüncü Yıl Öğrenci Derneği adı altına örgütlenen gruba KCK üyelerinin hakim olduğu ve birçok yasadışı gösteri, eylem ve toplantıya da ev sahipliği yaptığı belirlendi. KCK'nın gençlik yapılanması olan Demokratik Yurtsever Gençliği'nin (DYG) güdümünde faaliyet gösterdiği  ileri sürülen YÖDER'e yapılan polis baskınlarında çok sayıda örgütsel doküman ele geçirilmiş ve dernek üyesi üniversite öğrencileri gözaltına alınmıştı. Van merkezli baskında biri kadın 8 YÖDER üyesi Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencisi tutuklanmıştı.
Öte yandan Muş'tan PKK'nın kırsal alanına katılmak için kandırılarak Van'a getirilen K.T. adlı bir lise öğrencisi de YÖDER merkezinde güvenlik birimlerince kurtarılmıştı. YÖDER ve bazı üniversitelerde bulunan öğrenci dernekleri PKK ile ilişkili oldukları gerekçesiyle mahkeme kararıyla bir süreliğine kapatılmıştı.
YÖNETMELİK İSTİSMAR EDİLİYOR
Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), 13 Ocak 1985 tarihli Öğrenci Disiplin Yönetmeliği'nin c bendinde 'Yükseköğretim kurumundan çıkarma cezasını gerektiren disiplin suçları' düzenleniyordu. Bu madde; 'Yükseköğretim kurumlarında siyasi veya ideolojik amaçlı bildiri, afiş, pankart, bant ve benzerlerini bulundurmak, çoğaltmak, dağıtmak veya bunları kurum binalarına veya binalardaki eşyalar üzerine yazmak, resimlemek, teşhir etmek, sözlü veya yazılı ideolojik propaganda yapmak' şeklinde ayrıntılar içeriyordu.
Ayrıca bir hafta ila bir ay arasında uzaklaştırma gerektiren disiplin suçları arasında da 'Yükseköğretim kurumu içinde siyasi faaliyetlerde bulunmak' maddesine yer veriliyordu. Ancak, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği'nde bir dizi değişiklik yapılarak 18 Ağustos 2012'de yürürlüğe girdi. Bu değişiklikler kapsamında üniversitede siyaset yapmak suç gerektiren fiiller kapsamından çıkartıldı. Siyaset yapma serbestliğini üniversitelerde karışıklık çıkartmak için fırsata çevirmek isteyen KCK'nın, üniversitelere gönderdiği seçilmiş kişiler ile eylem, basın açıklaması ve çeşitli siyasi faaliyetlerle örgüte adam kazandırmaya çalıştığı kaydedildi.
AÇIKLAMA BAHANESİYLE KARIŞIKLIK
KCK'nın gençlik yapılanması Demokratik Yurtsever Gençliği'nin (DYG) güdümünde faaliyet gösterdiği iddia edilen ve sayısız polis baskınına uğrayan birçok öğrenci derneği de oldu. Aramalar sonucu bu merkezlerde yasadışı doküman ele geçirilirken, PKK'ya katılma hazırlığında olan KCK üyeleri tutuklandı. Öcalan'ın yakalandığı gün, Öcalan'ın doğum günü, PKK'nın silahlı eylemlere başladığı tarih, PKK'nın lider kadrosunun öldüğü tarih gibi günlerde, öğrenci dernekleri yasadışı eylemlerle üniversitelerin karıştırılması hedefiyle birçok eylem gerçekleştirdi. Kürt öğrencilere baskı yaparak KCK içerisinde görev almalarını isteyen ve KCK'ya bağlı faaliyet yürüttüğü belirtilen öğrenci dernekleri şöyle;
- Dicle Üniversitesi Özgür Öğrenci Derneği
- Bingöl Üniversitesi Öğrencileri Derneği
- Adıyaman Üniversitesi Demokratik Öğrenci Derneği
- Erzincan Demokratik Öğrenci Derneği
- Van Yüzüncü Yıl Öğrenci Derneği
- Malatya Demokratik Öğrenci Derneği
- Ağrı Öğrenci Derneği
- Hakkari Üniversitesi Öğrenci Derneği
Kaynak: Bugün