Anadolu'da kaybolmaya yüz tutan keçecilik, mesleği devralan genç kuşak ustaların girişimleriyle bu kez kendisine dünya modasında yer edinmek üzere canlanıyor. Tire'de dede mesleği keçeciliği sürdüren 40 yaşındaki Arif Cön, kaybolmak üzere olan mesleğine, keçeciliği çağa uyarlayarak can verdi. Keçeyi farklı el sanatlarıyla da birleştirerek şaldan paspasa, çantadan terliğe kadar çok farklı ürünler tasarlayan Cön, keçeciliğin geleceğin umutlu.

Tire Zanaatkarlar Çarşısı'nda keçe atölyesi bulunan Cön, yaptığı açıklamada, keçecilik mesleğinin, dokuma ürünler ve makine halılarının yaygınlaşmasıyla sıkıntı yaşadığını, ancak bu durumun sayıları az olsa da yeniliğe açık genç kuşak keçeciler tarafından tersine çevrildiğini ifade etti.

Bu kuşağın bir temsilcisi olarak hiç durmadan değişik şeyler ürettiğini, özellikle keçeyi, diğer Türk el sanatlarını da kullanarak deriyle, ipekle, yazmayla, bakırla bütünleştirerek farklı ürünler tasarladığını anlatan Cön, şunları söyledi:

''Keçeyi, geleneksel el sanatlarımızdan olan ebru ile boyanmış kumaşlarla bile birleştirdim. Keçeyi, tülle, dantelle, Tokat yazması ile birleştirdik. Bu tekniklerle keçe halılar, minderler, Tokat yazmalı şallar, Osmanlı kaftanı, ipek keçe şallar, paspaslar, yelekler, terlikler, çantalar, keçenin kullanıldığı takı ve aksesuarlar ürettik. Bu ürünleri daha da geliştiriyoruz. Hiçbir ürünüm duvarda asılmak, sergilenmek için değil, hayatın içinde kullanılsın diye.''

Keçecilik yeni çırak bulamıyor ama dünyaya açılıyor

Arif Cön, keçeciliğin geleneksel bir el sanatı olarak taşıdığı değere ve mesleği yeniden canlandırmak için yaptıkları başarılı girişimlere rağmen en büyük sıkıntılarının mesleği sürdürecek çırak bulamamak olduğunu belirtti. Keçeciliğin, ''bu işi meslek olarak yapayım'' diyenlerden çok yurt içi ve yurt dışından akademisyenler tarafından ilgi gördüğünü anlatan Cön, şunları kaydetti:

''Türkiye'ye gelerek benden de eğitim alan akademisyenlerin öncülüğünde, İrlanda ve İngiltere'de keçecilik üzerine meslek okulları açıldı. Yakın bir zamanda keçeden yapılmış çanta ve paltoların üzerine pahalı markaların etiketleri basılarak yurt dışından ithal edilmesi kimseyi şaşırmasın. Neyse ki yolu bir zamanlar bizim buralardan geçmiş olanlar keçenin anavatanını biliyor olacaklar. Dünya modasında keçe başrol için adayken herkesten önce keçecilikte biz söz sahibi olmalıyız. Bu mesleğe sahip çıkılmalı.''