Kemalpaşa ilçesinin Vişneli köyü muhtarı Ziver Keskin, üreticinin bu yıl hem mahsulden hem de fiyattan memnun kaldığını söyledi.

Geçmiş yıllarda ihracatçının kirazın fiyatı düşürmek için ortak hareket ettiğini belirten Keskin, ”Bu yıl üretici kaç para dediyse ihracatçı aldı. Hasat başlarken 6 lira olan kilo fiyatı ihracatçının büyük alımlarıyla 9 liraya kadar çıktı. Bu yıl ortalama 7-8 liradan kiraz satan üretici geçen yıla göre kilogramda 3-4 lira daha fazla kazandı” dedi.

Keskin, geçen yıl 4 ile 5 lira arasında değişen fiyattan sattıkları kirazın bu yıl pahalı olmasının ihracatın fazla olmasından kaynaklandığını ifade ederek, ”Satıyorlar ki bizden de bu fiyattan alıyorlar” diye konuştu.

En büyük alıcı ülkelerin Almanya ve Rusya olduğunu kaydeden Keskin, üreticinin para kazandığını, ihracatçının alım yaparken fiyatı düşürmek için bahane üretmediğini ancak üretici açısından tek olumsuz durumun yağmur nedeniyle üründe çatlama meydana gelmesi olduğunu bildirdi.

Ege Bölgesi’nde üreticinin yaklaşık yüzde 50’sinin ürününü doluya karşı sigortalattığını, Tarım Sigortaları Havuzu’nun (TARSİM) yağmuru sigorta kapsamına almadığını ileri süren Keskin, ”Dolu sigorta kapsamında, yağmur yok. Yağmurun da sigortalanması lazım. Yağmur kirazı çatlatıyor. Çiftçi bu yıl yağmurdan zarar gördü” dedi.

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) verilerine göre, geçen yıl aynı dönemde 20 milyon 308 bin dolar olan ihracat rakamı, bu yıl 48 milyon 408 bin dolara yükseldi.

Kirazı en fazla alan Almanya, Rusya ve Bulgaristan oldu. Almanya’nın alımı 21 milyon 701 bin dolarla toplam ihracatın yarısına yakınını oluşturdu. Rusya’nın bu yılki kiraz alımı geçen yıla göre yüzde 100 daha fazla oldu.

Bu arada, Avrupa Futbol Şampiyonası’na ev sahipliği yapan Polonya ve Ukrayna, şampiyonayla birlikte önemli miktarda alım yapmaya başladı. Daha önce Türkiye’den kiraz almayan Polonya 130 bin, Ukrayna 10 bin dolarlık kiraz aldı.