Emniyet Genel Müdürlüğü, vatandaşların, konut güvenliği için komşularıyla işbirliği yapması gerektiğini bildirdi. Emniyetten yapılan açıklamada, "Güvenebileceğiniz bir komşunuz sizin evde bulunduğunuzu göstermeye çalışmalı. Kendisi belirli zamanlarda evinizdeki ışıkları yakabilir veya zaman ayarlı olarak yanan lambalar kullanabilirsiniz. Arada sırada komşunuzun evini kollamak da önlemdir" denildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesinde vatandaşların alabilecekleri konut güvenliği tedbirleri sıralandı.

Komşuların, özellikle hırsızlık olaylarına karşı işbirliği yapması gerektiğinin vurgulandığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Siz evde yokken, komşunuz ışığınızı yakıp, sizi evdeymiş gibi gösterebilir. Aynı zamanda yabancılara merdiven aralığında gözetlemek de önlemdir. Böyle kişilerle karşılaşırsanız kime gitmek istediklerini veya onlara yardımcı olup olmayacağınızı sorunuz. Şüpheli durumlarda yaptığınız gözlemlere ya da bir alarmın çalışması durumunda mümkün olduğu kadar kısa bir sürede komşunuzu arayınız ve durumu açıklamaya çalışınız. Belli bir yanlışlık sonucu alarm çalmış olabilir. Bir zanlıyı ya da şüpheliyi kendiniz yakalamaya çalışmayınız. Sizin dikkat edeceğiniz hususlar elbisesi boyu, saç rengi gibi göze çarpan özellikleri, kaçış yönü ve özellikle de kaçtıkları araçların markası elde ettiğiniz bilgileri hemen polise aktarınız."

Evin önüne bırakılacak merdiven, sandık ve oturma banklarının tırmanma aracı olabileceğinin dile getirildiği açıklamada, şu tedbirlere yer verildi:

"Bir hırsızın kullanabileceği bütün malzemeleri kilitleyebileceğiniz yerlere bağlayarak güven altına alınız. Yağmur boruları veya yıldırım önleyicileri de hırsızın tırmanmasında kolaylık sağlar. Kapıdaki konuşma sistemleri ise, sadece ev sakinlerinin doğru kullanımlarında yararlı olmaktadır. Birisi zili çaldığında düşünmeden açarsa, ev sahipleri tehlike ile baş başa kalırlar. İçeri girmek isteyenin kim olduğunu öğrenmeye çalışınız (bu şahıs işçi veya resmi bir görevli olsa bile). Köpekler ise soygunlara karşı çok kullanışlıdırlar. Alarm tertibatlarından sonra en çok yıldırmaya yönelik olarak (büyüklüğü fark etmez) köpekler gelmektedir. Köpek diğerleri gibi kapanma aleti olmayıp yaşayan bir canlıdır. Aldığınız bütün önlemlere rağmen evinizde bir hırsızlık olduğunda polise çalınan mallarınızı ne kadar detaylı bir şekilde belirtirseniz, çalınan eşyalarınızın geriye gelme şansı da o kadar büyüktür."