Sabancı Üniversitesi’nin birinci olduğu listede ODTÜ, Bilkent, Özyeğin ve İTÜ ilk 5 içinde yerlerini aldı. Hiçbir üniversitenin 100 tam puana ulaşamadığı listede; ülke genelinde yer alan 168 üniversiteden 42 tanesi değerlendirme dışı kaldı.

126 üniversite endekse girebilmek için yarıştı. Ancak sadece 50 üniversite sıralamaya girebildi. 100 tam puan alan çıkmazken, Sabancı Üniversitesi 84 puanla birinci, ODTÜ 83 puanla ikinci oldu. Galatasaray Üniversitesi ile Abant İzzet Baysal Üniversitesi 22 puanla endekse son sıralardan da olsa girmeyi başardı. Birinciliği Sabancı Üniversitesi alsa da endeksin geneline bakıldığında 50 üniversiteden 35'inin devlet üniversitesi olması dikkat çekti. Trabzon'dan Karadeniz Teknik Üniversitesi ise 32 puan ile 31. sırada yer aldı.

Bugün ilk kez açıklanan endeks, önümüzdeki yıldan itibaren üniversite tercihleri başlamadan önce Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilan edilecek.

Endeksi hazırlarken, her bir gösterge değerini, üniversitenin öğretim üyesi toplamına böldüklerini anlatan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, böylece farklı büyüklüklerdeki üniversiteleri aynı skalada değerlendirmeyi amaçladıklarını vurguladı.

Bakan Ergün, böyle bir ağırlıklı ortalama hesabı yapmasalardı, akademisyen sayısı fazla üniversitelerin doğal olarak ilk sıralarda yer alacaklarını söyledi. Öğretim üyesi 50’nin altında olan 42 üniversiteyi hesaplamaya dahil etmediklerini, onlar da bu sayıya ulaştıklarında endeks değerlendirmesine girebileceklerini vurguladı.

Gelişmiş ülkelerin başarılarını en fazla üniversitelere borçlu olduklarını kaydeden Ergün, “Biz bu gerçeği iyi biliyoruz ve üniversitelerimizi hem nicelik hem de nitelik olarak geliştirecek adımlar atıyoruz.

2002’de 81 ilimizin 41 tanesinde üniversite yoktu, bugün ise üniversitesi olmayan şehrimiz kalmadı. Yine 2002’de 76 üniversitemiz var iken, 2003’ten bu yana 92 yeni üniversite kuruldu.