Mersin, Osmaniye ve Adana’da son günlerde ortaya çıkan 3 gün hastalığı, hayvan yetiştiricilerini mağdur ediyor. Mersin’in Erdemli İlçesi’nde de 100 büyükbaş hayvan telef olurken Veteriner Ali Osman Taşyaran, hastalığın ilçede hayvanlar üzerinde yüzde 80 oranında görüldüğünü, gece-gündüz bu hastalıkla mücadale ettiklerini söyledi. Taşyaran, hastalığın erken teşhisinde hayvanın kurtarılabileceğini, aksi takdirde 3 gün içerisinde hayvanın ölebileceğini belirtti. Taşyaran, "Şu ana kadar resmi olmayan rakamlara göre ilçe genelinde en az 100 büyükbaş hayvan amansız hastalıktan telef olurken, yüzlerce hayvan ise bu hastalıkla mücadele ediyor. 3 gün hastalığı Afrika, Güney Aysan ve Avustralya’dan gelen hayvan ve sineklerle bulaşıyor.

Akdeniz bölgesinde görülen bir hastalık olan bu salgın büyükbaş hayvanların çoğunluğunu tehdit ediyor. Hayvan yetiştiricilerimiz erken ihbarı ile hayvanların telef olmasını engelleyebilirler. Bu hastalık çoğunlukla Akdeniz bölgesinde Adana, Mersin, Osmaniye illerinde görülmektedir. Hastalık belirtisi olarak hayvanın ağzından köpük gelmesi, salgı gelmesi, yüksek ateş, iştahsızlık ve yorgunluk olarak biliniyor. Bu tür durumlarda vatandaşlar mutlaka veteriner hekime başvurmaları gerekmektedir" dedi.
Ali Osman Taşyaran, 3 gün hastalığına yakalanan hayvanların ölmeden bir veya 2 gün önce kasaplara satıldığını da ileri sürdü. Taşyaran, "Bu durum vatandaşlar arasında tedirginliğe yol açıyor. Hasta ineğe vurulan iğnenin etkisinin kasaplarca kesilen hayvanlardan eti yiyen insanlar için tehlikelidir. Bu nedenle vatandaşlar et alırken, çok daha dikkatli olmalıdır" diye konuştu.

Tarım Gıda ve Hayvancılık İlçe Müdürü Berdan Tun ise viral hastalığın sivrisinek gibi kan emici sineklerle bulaştığını, bu nedenle yetiştiricilerin ahırlarını çok temiz tutması gerektiğini bildirdi. Müdür Tun, ilçede hastalığın çok sayıda vakada görüldüğünü de vurgulayarak, "Başvurulması zorunlu hastalıklar kategorisine girmediği için vatandaşlarımız bize ihbarda bulunmuyor. Fakat hayvan yetiştiricilerimiz en ufak sorunda ve şüphede İlçe müdürlüğümüzü aramaları durumunda teknik destek sağlayabiliriz" diyerek hayvan yetiştiricilerini uyardı.

HAYVAN YETİŞTİRİCİLERİ TEDİRGİN

Erdemli’de hayvan yetiştiriciliği yapan 100 büyükbaş sahibi Hüseyin Şahin, 3 gün hastalığına yakalanan 10 hayvanının erken teşhis ile kurtardıklarını anlattı. Şahin, hayvan üreticilerinin hastalıkla uğraşması nedeniyle hem ilaç hem de veteriner ücreti nedeniyle maddi kayıpları olduğunu, çektikleri hayvan destekleme kredilerinin de mutlaka ertelenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

DAHA İNMEDEN ŞEHRİ KOKUTTULAR

Kurban Bayramı öncesinde Brezilya'dan ithal edilen ve Panama Bandralı Transporter adlı gemiyle Kocaeli'deki Derince Limanı'na getirilen 2 bin 700 angus cinsi büyükbaş kasaplık hayvan, daha gemiden indirilmemesine rağmen İzmlit dahil tüm körfezi kokuttu. Özellikle rüzgar doğu istikametine estiğinde İzmitliler bu ağır kokuya katlanmak zorunda kaldı.

Alınan bilgilere göre et fiyatlarının dengede tutulması düşünülerek bir firma tarafından Et Baülık kurumu'nun Sakarya ve Yozgat Kominaları'nda kesilmek üzere ithal edildiği belirtilen 2 bien 700 angutu getiren gemi bu sabah derince Limanı'na yanaştı. Yaklaşık 30 gün boyşunca gemide bulunan hayvanların sağlık kontrolleri yapılmaya devam edilirken, gemi limana yanaştıktan sonra Derince ve Körfez İlçesi'nin yanı sıra İzmit'i de ağır bir koku kapladı. Rüzgarın doğuya doğru estiği anlarda özellikle İzmit'te aşırı derecede hissedilen ağır kokuya kent halkı çaresiz katlanmak zorunda kaldı.

Angusların en geç yarından itibaren gemiden indirileceği ve kamyonlarla Sakarya ve Yozgat'a sevkedilecekleri belirtildi.