Antalya'nın Çevreyolu, Meydan Kavşağı ve Altınyaka Kavşağı gibi belirli bölgelerinde kurulan hayvan pazarlarında, Kurban Bayramı yaklaştıkça hareketlilik artıyor. Geçen yılki bayrama göre fiyatların daha ucuz olduğunu belirten hayvan satıcıları satışlardan memnun olmadıklarını söyledi.

Geçen yıl 650 liradan sattığı küçükbaş hayvanı bu yıl 550 liradan sattığını belirten Fatih Zor, fiyatları ucuzlamasına rağmen kurbanlık satışının çok kötü olduğunu belirtti. Geçen yıla göre gerek yem gerek diğer ihtiyaç malzemelerine yapılan zamların kurbanlık fiyatlarına yansıtılmadığını vurgulayan Zor, "Bu yıl fiyatlar geçen yıla göre düşük, fakat müşteri yok. İnsanlar borçlarından başını kaldıramadığı için kurban almıyor. Geçen yıl aynı boy ve kiloda kıl keçisini 650 TL'den satarken bu yıl 550 TL'den sattım" dedi. Zor, koyun ve keçi gibi küçükbaş kurbanlıkların 500 TL'den, dana gibi büyükbaşların ise 3 bin TL'den satışa çıktığını kaydetti.

'BU YIL ZAM YAPMADIK'

Şahin Şan adlı satıcı da kurban satışlarının umduğundan kötü olduğunu söyledi. Geçimini büyük ve küçükbaş hayvan satışından kazanan Şan, bir yıl içinde yemden samana hayvan besiciliğindeki tüm ince işçiliğe zam geldiğine dikkati çekti. Şan, "Vatandaşın alım gücünü bildiğimiz için yapılan zamları kurbanlık hayvanlara zam olarak yansıtamıyoruz. Yapılan her zam müşteriyi satıcıdan uzaklaştırıyor. Geçen yıl bu zamanda 200 hayvan satmış iken bu yıl sadece 60 küçükbaş hayvan satabildim. Bu da satışlardaki düşüşün en belirgin belirtisi" diye konuştu.

Ailesiyle birlikte bayramda kurban kesecek olan Süleyman Torun ise kıran kırana bir pazarlığın ardından kıl keçisi kurbanlığını aldı. Geçen yıl kurbanlığı 650 liraya aldığını belirten Torun bu yıl 550 lira verdiğini kaydederek, "Fiyatlarda düşüş var. Şehrin dört bir yanı hayvan satıcısı dolu. Birçoğuna gittim, pazarlık ettim. Hemen hemen fiyatlar hep aynı" dedi.

KURBANLIK ALIRKEN DİKKAT EDİN

Kurbanlık alınırken dikkat edilmesi gereken hususları anlatan hayvan satıcıları, şu uyarıları yaptı:

"Alıcı mutlaka kurbanlığın temizliğine dikkat etsin. Belini ve ensesini ellesin, sıksın. Hayvanın etli ve besili olduğu belinden anlaşılır. Bel tarafı kalın ve sert ise kurbanlık iyidir. Gözleri de kurbanlığın sağlığı konusunda yol gösterebilir. Kurbanlığın gözlerinin parlak ve belirgin olmasına dikkat edin. Puslu gözler hastalık belirtisidir."