Çevre Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Baş, iklim değişikliğinin, tarıma etkisinin, diğer sektörlerden daha fazla olacağını söyledi.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli 4. Değerlendirme Raporu'nun da bunu doğruladığını belirten Baş, gelecek yüzyılda Türkiye'nin içinde bulunduğu Akdeniz havzasında sıcaklığın artacağı, yağışların yüzde 20'ye varan oranlarda düşeceği, toprak neminin azalacağı ve deniz seviyesinin yükseleceğinin tahmin edildiğini anlattı.

Baş, Akdeniz bölgesindeki yarı kurak ve subtropik alanlarda sıcaklık artışları ve yağış rejimindeki değişikliklerin daha fazla olacağını ifade ederek, sel, kuraklık gibi ekstrem hava olaylarının da daha yoğun ve sık yaşanacağı kaydetti.

Bu değişikliklerin tarım alanlarında kayıplara ve tahribatlara, ürün verimlerinde de azalmalara neden olacağına işaret eden Baş, ''Küresel ısınma ve iklim değişikliklerine bağlı olarak yağışlarda meydana gelen azalma, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de tahıl ürünleri rekoltesini düşürdü. Kuraklık nedeniyle tarımsal üretimin düşmesi, nüfus artışı düşünüldüğünde, gıda güvencesinin sağlanmasına ve artan ihtiyacın karşılanmasına yönelik riskleri de beraberinde getiriyor'' diye konuştu.

Baş, dünya genelinde 2 derece sıcaklık artışının tahıl verimliliğinde yüzde 5, 4 derecelik artışın ise yüzde 10 azalmaya neden olacağına dikkati çekti.

-Tarımsal üretim yağışa bağlı-

Türkiye'de nüfusun yüzde 24'ünün kırsal alanda yaşadığını belirten Baş, tarımın, gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 9'unu, istihdamın yüzde 24'ünü, ihracatın yüzde 9'unu oluşturduğunu kaydetti.

Bu nedenle tarımsal üretimdeki değişikliklerin, çiftçi gelirleri kadar ülke ekonomisine de önemli yansımalara neden olduğunu dile getiren Baş, şöyle devam etti:

''Türkiye'de toplam işlenen tarım alanı 24,4 milyondur. Bunun sadece 5 milyon hektarı sulanıyor. Diğer alanlarda tarımsal üretim yağışa bağlı. Türkiye'de ortalama yağış miktarı da 653 milimetre, bazı bölgelerde 200 milimetre seviyelerine kadar düşüyor. Sulanmayan ve yağış miktarı az olan bu bölgeler, iklim değişikliğinden daha çok etkileniyor. Bu durum önümüzdeki yıllarda başta buğday olmak üzere tüm tahıl fiyatlarında aşırı derecede yükselişe neden olabilir. Bu nedenle küresel iklim değişikliği konusunda alınacak her tedbir büyük önem taşıyor.''