Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin yeğeni ve Selahattin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Hassan Barzani, Suriye'deki Kürtler'in devlet kurmasının pratikte mümkün olmadığını söyledi.

Barzani, "Suriye'de Kürt devleti kurulması meselesi bence medyanın abartması. 1991 yılından beri bir çok finansal güce, dış desteğe rağmen Kuzey Irak'ta bağımsız bir Kürt devletini biz kuramadık. Suriyeli Kürtler'in bunu başarması çok zor." dedi.

Barzani, Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde düzenlenen ‘Ortadoğu’nun yeniden değerlendirilmesi' konulu konferansa katıldı. Panel öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Aziz Hassan Barzani, Obama'nın seçim kazanmasının Ortadoğu üzerindeki etkilerini değerlendirdi.

"ABD İLE RUSYA YAKINLAŞABİLİR"

Barzani, şunları ifade etti: "Obama'nın işbaşına gelmesiyle yakın zamanda ABD politikalarında çok fazla bir değişiklik olacağını düşünmüyorum. Ortadoğu'daki komşu devletlerin, özellikle Suriye meselesindeki tutumlarında bir değişiklik olursa, ABD'nin politikasında da bir değişiklik olabilir. Diğer açıdan baktığımız zaman ise ABD'nin Rusya ile olan ilişkilerine bakacak olursak eğer, Rusya'da bir korku vardı, Ronney'in başa gelme ihtimaline karşı. Fakat Obama'nın tekrar başa gelmesiyle Rusya'da bir rahatlama olmuş olabilir. ABD ve Rusya arasında daha fazla görüş birliği ve yakınlaşma görebiliriz."

"BARZANİ, PKK'YA SİLAH BIRAKMASI ÇAĞRISI YAPIYOR"

PKK konusunda Bölgesel Kürt yönetiminin tavrında değişiklik olup olmadığı yönündeki bir soruya ise Barzani, şu cevabı verdi: "Erbil ile Ankara arasında devam eden işbirliği mevcut. Bölgesel duruma siyasi açıdan bakacak olursak, örneğin Suriye meselesinde 'Barzani ile Ankara arasında 'nasıl işbirliği yapabiliriz' şeklinde görüşmeler olduğunu söyleyebiliriz. PKK konusuna gelecek olursak, bildiğiniz gibi Barzani'nin 'PKK'ya silah bırakması' yönünde bir takım isteklerde bulunduğu biliyoruz. Bu, Barzani'nin PKK üzerinde çok büyük etkisi olduğu anlamına gelmesin. Bu etkinin de kendine göre sınırları var. 'Barzani'nin her söylediği PKK'nın üzerinde etkilidir' diyemiyoruz. Sürecin bu şekilde devam ettiğini görüyoruz. Bu tip işbirliği sadece siyasi anlamda, terörizm yada ekonomi değil, tüm alanlarda bu işbirliğinin devam edeceğini umuyoruz."

"SURİYE'DE KÜRT DEVLETİ KURULMASI GERÇEKÇİ DEĞİL"

Prof. Dr. Aziz Hassan Barzani, Suriye'deki bir Kürt Devleti kurulma ihtimalinin olmadığını savundu. Bunun medya tarafından ortaya atıldığını dile getiren Barzani, şunları kaydetti: "Bunu Türkiye için bir tehlike olarak gören yapımlar yapılıyor. Fakat bu gerçeği yansıtmıyor. Böyle bir durumun söz konusu olduğunu düşünmüyorum. Çünkü bunun sadece medyanın abartmasından ibaret olduğunu düşünüyorum. Kuzey Irak'taki Kürt yönetimini düşünecek olursak, Kuzey Irak'taki Kürt yönetimi 1991 yılından beri 20 yıla aşkın süreden beri bir çok finansal güçlere, dışarı ile olan ilişkilerine ve başka güçlerine rağmen, orada bir Kürt devleti kurabilmiş değil. Fakat bu bizim böyle bir inancı yitirdiğimizi gösteren bir durumda değil. Sadece bugün uygun zaman olmadığını düşünüyoruz. Eğer biz bunu 1991 yılından beri yapamamışsak, Suriye'deki Kürtler'in bunu yapması mümkün değil. Bu gerçekçi bir durum değil."