Türkiye Müteahhitler Birliği’nden (TMB) yapılan yazılı açıklamada, TMB Başkanı Emin Sazak ve yönetim kurulu üyelerinden oluşan heyetin dün Libya’da Libya Planlama Bakanı İsa El-Tuwaıjrı, Ekonomi Bakanı Ahmet Al-Koshli ve Maliye Bakanı Hassan Zeglam tarafından kabul edildiği kaydedildi.

Görüşmelerde Maliye Bakanı Zeglam, Türkiye’yi ve Türk inşaat sektörünü uzun yıllardır yakından tanıdığını ifade ederek, son 30 yılda Türkiye’deki inşaat sektöründeki gelişmeyi memnuniyetle izlediğini, hedeflerinin Libya’daki inşaatların kalitesini Türkiye’de olduğu gibi en üst seviyeye yükseltmek olduğunu belirtti.

Türk müteahhitleri Libya’ya beklediklerini, devam eden projelerle ilgili bazı hak edişlerin onaylanmış, bazılarının ise incelenme aşamasında olduğunu vurgulayan Zeglam, ”Onaylanmış hak edişleri ödemeye hazırız. Alacakların yüzde 50’sini işe başlanmasının ardından ilk hak edişle, kalan yüzde 25’i ikinci hak edişle, son bölümünün ise üçüncü hak edişle ödenerek bekleyen ödemeleri 3 ay içinde tamamlamayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Libya Planlama Bakanı İsa El-Tuwaıjrı de Türkiye’yi büyük gelişme gösteren Müslüman ve dost bir ülke olarak gördüklerini belirterek, şunları kaydetti: ”Libya’daki projeler ile ilgili geçmişte herhangi bir planlama yapılmamış. Devam eden projeleri için sosyal öncelikler ve tamamlanma durumlarına göre sınıflandırma yaptık. Proje bazında bütçe ve nakit akımı düzenledik. Kolay çalışma ortamı yaratarak Türk müteahhitleri Libya’ya bekliyoruz.” TMB Başkanı Sazak, 1,5 yılı aşkın süredir hiçbir ödeme almadan Libya’ya dönmek üzere beklediklerini vurgulayarak, başta banka teminat mektubu masrafları olmak üzere önemli makine ve ekipman zararları olduklarını, bu nedenle Libya’da yeniden mobilize olmak için belli miktar ödemenin işe başlanmadan önce yapılmasının önemini dile getirdi.

Görüşmelerin ardından, ”İşlerimizin başına dönme arzumuzu birinci ağızdan Libyalı Bakanlara sunma fırsatı bulduk” ifadelerini kullanan Sazak, Libya makamlarının Türk müteahhitleriyle işbirliği yapmaya hazır olduğunu belirtti.