İslam dini ve Hazreti Muhammed'e hakaret içeren film, Lübnan'ın Başkenti Beyrut'ta yüz binin üzerinde bir katılımla protesto edildi.

Beyrut'un güneyinde Hizbullah'ın bölgesi olarak bilinen Dahye'deki gösteri için  hazırlıklar günün erken saatlerinde başladı.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın 1 gün önce ülke geneline yaptığı protesto çağrısıyla harekete geçen kadın, erkek ve çocuk yüz binin üzerindeki kalabalık sloganlarla meydana doğru yürüdü.

Hizbullah'ın düzenlediği gösteriye, Lübnan siyasetinde Şiiler'in diğer güçlü ismi Emel örgütü de kalabalık gruplarla katıldı. Göstericiler Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail karşıtı sloganlar attılar.

Nasrallah İzdihamı



Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın video konferans aracılığı ile protestoculara hitap etmesi bekleniyordu. Ancak Nasrallah bizzat gösteriye katıldı.

Nasrallah'ın alanda olduğunun duyulması ile binlerce kişi kürsüye doğru hareketlendi. Ezilme tehlikesi geçirenler oldu.

İsrail'e Yüklendi

Nasrallah konuşmasında beklendiği gibi İsrail'i hedef aldı. Bütün yaşananların İsrail'in oyunu olduğunu ve Müslümanların bu oyuna gelmemesi gerektiğini söyledi.

Gösteriye katılanlar şiddetten uzak ancak çok tepkiliydiler.  Bir protestocu, "Bu İsrail'in oyunu, dinimize hakaret edilmesine asla izin vermeyiz" derken bir diğeri ise "Film çok kötü ama biz hiçbir yere saldırmayacağız. Sağduyuyla protesto etmeliyiz filmi" şeklinde konuştu.

Lübnan'da protestolar sadece Şii bölgesinde değil, Sünnilerin ağırlıklı olduğu Trablusşam'da da sürüyor.