"Marmara Denizi dünyada depremselliği en iyi bilinen yer olacak..." Bu hedefe ulaşma yolunda Türk ve Japon bilim insanları ortak bir projeye hazırlanıyor.

Marmara'da denizin altına kurulacak yeni gözlem istasyonlarından elde edilecek bilgiler, olası deprem ve tsunaminin hasarlarının azaltılmasında kullanılacak.

Kuzey Anadolu Fayı'nın Marmara Denizi içindeki kollarının depremselliğinin belirlenmesine yönelik Japon-Türk Deprem Araştırmaları Projesi'nin tanıtımı, Kandilli Rasathanesi'nde yapıldı.

Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Levent Gülen, "Benzer felaketlere maruz kalan ülkelerin bireyleri olarak Japon ve Türk bilim adamları, bu proje kapsamında Marmara bölgesinde deprem sonucu oluşacak can ve mal kayıplarını minimuma indirebilmek amacıyla en modern teknolojileri kullanarak Marmara Denizi’nde denizaltı gözlem istasyonları kuracak, bilimsel araştırmalar yapacak ve elde edilen verileri değerlendireceklerdir" dedi.

Her iki ülkeden 22 üniversite ve çeşitli kamu kurumunun katıldığı projede elde edilecek veriler, Marmara bölgesinin deprem risk haritalarının güncellenmesi ve erken uyarı sistemini geliştirme çalışmalarında kullanılacak.

Elde edilecek sonuçlar, şehirlerin yenilenmesi projesi açısından da veri bankası işlevi görecek.

İstanbul’da Tsunami Riski Var mı?

Japon deprem uzmanı Doktor Yoshiyuki Kaneda'nın ülkesinin depremselliği üzerine kısa bir sunum da yaptığı toplantıda, bilim insanlarına Marmara'daki tsunami riski de soruldu.

Bu soruya Kandilli Rasathanesi Müdürü Mustafa Erdik, "İstanbul'da tsunami olasılığı mevcut ama Japonya'daki gibi fay hattındaki değil, dipte meydana gelecek heyelanlar neden olur. Ama Japonya'daki gibi tsunami olmaz" diye konuştu.

Proje depremden hemen önce doğalgazı ve tüp geçit trafiğini kesmeyi hedefleyen İstanbul deprem erken uyarı sistemi de katkı sağlayacak.

5 milyon 400 bin avroya mal olacak çalışmanın finansmanı Japon Bilim ve Teknoloji Ajansı tarafından karşılanacak.