AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl içinde kurulacak araştırma komisyonlarının konularını belirlediklerini belirterek, öncelikle iki komisyon kurulacağını bildirdi.

Öncelikle "İnternet bağımlılığı" konusunda Araştırma Komisyonu kurulacağını belirten Elitaş, bu konuda medyada ilginç olayların yer aldığın, ayrıca özellikle çocukların aşırı internet kullanımı konusunda ailelerden de gelen şikayetler olduğunu söyledi.

Daha sonra üstün zekalı çocuklarla ilgili araştırma komisyonu kurulacağını anlatan Elitaş, Türkiye’de üstün zekalı çocukların tespit edilmesi, bunlara yönelik neler yapılabileceğinin belirlenerek ilgili kurum ve kuruluşlara iletilmesini sağlayacaklarını vurguladı.

Elitaş, her iki konuyla ilgili olarak AK Parti milletvekillerinin verdikleri önergeler olduğunu hatırlatarak, muhalefeti de konuyla ilgili bilgilendirdiklerini ifade etti.

-"Sosyal çılgınlık..."-

AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar ve 19 milletvekilinin verdiği araştırma önergesinde; Türkiye’de internet kullanımı, sosyal kesimler arasındaki durumu, kontrolsüz kullanımın getirdiği sorunlar, güvenlik tehditleriyle ilgili Meclis Araştırması açılması istenmişti.

İnternet kullanımının gün geçtikçe "dramatik olarak arttığı", toplumun önemli bölümünün "sosyal çılgınlık" olarak bu teknolojiyi kullandığı ifade edilen gerekçede, 2004 yılında yüzde 13,3 olan internet kullanımının, 2010 yılında yüzde 37,6’ya çıktığına dikkat çekildi.

Önergede, "İnternet teknolojisinin kontrolsüz kullanılmasının, özellikle çocuklar ve aileler üzerinde olumsuz etkileri görülmeye ve tartışılmaya başlandı.

Suç için kullanıldığında sınır aşan, kural tanımayan, durdurulması çok güç olan bu teknoloji, bağımlılık yapmakta, çocukların ruh ve bedensel gelişimini olumsuz etkileyecek bir araç haline gelebilmektedir. Özellikle internet kafelerde çocukların ve gençlerin suça yönelimini teşvik edecek birçok unsur ve güvenlik tehdidi bulunmaktadır" denildi.

-682 bin üstün zekalı birey-

AK Parti’li milletvekilleri, üstün yeteneklilerin keşfi, eğitilmesi ve istihdamı için Meclis Araştırması açılması amacıyla verdiği araştırma önergelerinde, üstün yetenekli çocukların ülkenin en büyük zenginliği olduğuna işaret ederek, bugüne kadar bazı düzenlemeler yapılmasına karşılık üstün yetenekli çocukların eğitimi ve izlenmesinin arzu edilen seviyeye ulaşmadığı kaydetti.

Potansiyel olarak seçkin ve stratejik değer ifade eden üstün yetenekli bireylerin değerlendirilmesinin, o ülkeye ve bütün insanlığa yarar sağlayacağı belirtilerek, şu görüşlere yer verildi: "Bu potansiyelin değerlendirilmemesi halinde toplumda psikolojik ve kişilik bozuklukları olan sorumlu kesim haline dönüşmesi muhtemeldir. Ülkemizde bu potansiyele kusursuz bir eğitim verilebilmesinin çok sayıda değeri ortaya çıkaracağı kuşkusuzdur. Bunun için de öncelikle ülkenin rezervlerini belirmemek, sonra da bu rezervi uzun vadeli sonuçlar için tüm boyutlarını ile nasıl ele alınacağı, eğitileceği planlamasını yapmak gerekecektir." TÜBİTAK araştırmalarına göre, Türkiye’de 0-24 yaş aralığında 682 bin üstün zekalı birey bulunduğu, bu sayının nüfusun yüzde 2’sini oluşturduğuna işaret edilerek, bu bireylerin sadece 6 bin 942’sinin bilim ve sanat merkezlerinde kendilerine yönelik tanımlanmış eğitim alabildiği kaydedildi.