Vatandaşla devlet arasında sorun çözmede ara buluculuk görevi yapacak olan Kamu Denetçiliği Kurumu'na Baş Denetçi seçimi için Meclis'te sona yaklaşıldı. Adaylar, Meclis'te Karma Komisyon karşısında adeta kıyasıya yarıştı. Adaylar içinde Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz da bulunuyor.

Geçtiğimiz yasama yılında kabul edilen kanunla kurulmasına karar verilen Kamu Denetçiliği Kurumu için son hazırlıklar yapılıyor.

Kamu Denetçiliği Kurumuna seçilecek Baş denetçi aday adayları Meclise davet edildi. Meclis Dilekçe Komisyonu ile İnsan Hakları Komisyonunca oluşturulan Karma Komisyon, vatandaşın haklarını kamuya karşı koruyacak Baş denetçi aday adaylarını dinledi.

24 Aday Arasında 2 İsim Dikkat Çekiyor

Başvurusu kabul edilen 24 aday adayı arasında dikkat çeken isimler de vardı. Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, siyasetçi Lütfü Esengün bunlardan bazıları...

Her bir adayın 5’er dakika dinlendiği toplantı basına kapalıydı. Dışarıda da sakin bir bekleyiş hakimdi.

Karma Komisyon, kararını ise en geç önümüzdeki Salı gününe kadar verecek. Belirlediği 3 adayı, Meclis Genel Kurulu'na sunacak.

İçlerinden sadece biri Kamu Denetçiliği Kurumuna Baş Denetçi olma şansını yakalayacak.

Bu sürecin tamamlanmasının ardından, kuruma başvuran yaklaşık 780 kişiden 5’i de Karma Komisyon tarafından kamu denetçisi seçilecek.

Seçilen denetçiler, yargıya taşınmamış olaylarla ilgili vatandaşın müracaatı üzerine hareket edecek.