Türkiye Büyük Millet Meclisi, yoğun bir haftaya daha giriyor.

Meclis Genel Kurulu'nda, 27 Kasım Salı günü Türkiye'nin ilk kamu başdenetçisinin seçimi yapılacak.

İLK BAŞDENETÇİ SEÇİLECEK

Milletvekilleri,Yavuz Erkmen, Mehmet Nihat Ömeroğlu ve Halime Nuray Turcan'dan birisini gizli oyla 4 yıllığına baştdenetçi olarak seçecek.

Bu hafta içerisinde de Dilekçe Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyon, 5 kamu denetçisini belirleyecek.

Başdenetçi ve denetçilerin seçimi tamamlanınca, Kamu Denetçiliği Kurumu kurulmuş olacak.

Böylece kamu hizmetlerinin işleyişinde vatandaşların başvurabileceği yeni bir şikayet mekanizması devreye girmiş olacak.

Kurum, idarenin her türlü eylem ve işlemleriyle ilgili şikayetleri “insan haklarına saygı, hukuka ve hakkaniyete uygunluk ile yerindelik yönlerinden inceleyecek,araştıracak ve önerilerde bulunacak.

SPK TASARISI

Genel Kurul'da ayrıca Sermaye Piyasası Kanunu Tasarısı ele alınacak.

Tasarı, sermaye piyasasının, "güvenilir, şeffaf, adil ve rekabetçi bir ortamda işleyişinin ve gelişmesinin sağlanması, yatırımcıların haklarının korunması için sermaye piyasasının düzenlenmesini, denetlenmesini" amaçlıyor.

AİHM BAŞVURULARINA ÇÖZÜM

Meclis Genel Kurulu'nda ele alınacak bir başka tasarı ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne uzun yargılama süreleri nedeniyle yapılan başvuruların çözümüne yönelik düzenleme olacak.

Tasarı, AİHM'e yapılmış bu yöndeki bazı başvuruların tazminat ödenmek suretiyle çözümünü öngörüyor.

Bunun için Adalet Bakanı tarafından hakim ve savcılar arasından atanacak 4 kişi ile Maliye Bakanı tarafından atanacak bir kişiden oluşan toplam 5 kişilik bir komisyon kurulacak.

Komisyonca ödenmesine karar verilen tazminat, kararının kesinleşmesinden itibaren 3 ay içinde Maliye Bakanlığı tarafından ödenecek.

BÜTÇE'DE MESAİ BİTİYOR

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nun, 30 Ekim Salı günü başladığı bakanlıkların ve bağlı kuruluşlarının 2013 yılı bütçelerini görüşme maratonu haftanın ilk günü sona erecek.

Komisyon son olarak Maliye Bakanlığı ile ilgili kuruluşların bütçelerini görüşecek.

DARBE RAPORU SALI'YA

Başbakan Erdoğan'a yöneltilen soruların cevaplarının gelmesinin ardından Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, raporunu, 27 Kasım Salı günü Meclis Başkanlığı'na sunacak.

Aynı gün toplanacak Adalet Komisyonu ise kamuoyunda "anadilde savunma hakkı" olarak bilinen sanığın savunmasını kendini daha iyi ifade edebileceği bir dilde yapmasını öngören tasarıyı ele alınacak.

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ise 28 Kasım günü toplanarak asker hakları konusunda genel görüşme yapacak.