Devlet Su İşleri Genel Müdürü Akif Özkaldı, İHA'ya yaptığı açıklamada, uzun yıllardan beri devam etmekte ve İstanbul için çok önemli olan Melen Projesi'nin artık bitiş noktasına yaklaştığını belirtti. Özkaldı, "Önümüzdeki ay sonunda inşallah Kağıthane'ye suyu vermeyi planlıyoruz. 11 paketten oluşan projemiz artık en önemli kısmı Boğaz altından geçen kısmıydı. Orası da tamamlandı, karşı tarafta çok az bir işimiz kaldı bir ay kadar. Ondan sonra bitirdikten sonra Melen suyunu İstanbul'un uzun yıllar içme suyunu karşılayacak şekilde halkımızın hizmetine sunuyoruz" dedi.

Özkaldı, hedeflerinin projeyi Haziran sonuna kadar bitirmek olduğuna işaret etti. Projenin 11 paketten oluştuğunu anlatan Özkaldı, "Yaklaşık 189 kilometre su alma yapımız Melen Çayı üzerinde bir regülatörle terfi merkezi suretiyle Cumhuriyet Arıtma Tesisi'ne getiriyoruz. Cumhuriyet Arıtma Tesisi'nde arıttığımız su tekrar gelerek Boğaz'ın altından geçmek suretiyle Kağıthane'ye kadar getiriliyor, büyük bir proje. 2,5 metre çapında çelik borularla getirilmiş vaziyette. Gerçekten İstanbul'un uzun yıllar içme suyunu karşılayacak önemli bir proje" şeklinde konuştu.
Bu projenin ardından Melen Barajı'nı yapacaklarını belirten Özkaldı, baraj ihalesinin çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Özkaldı, "2045 yılına kadar İstanbul'um içme suyunu Melen Projesi vasıtasıyla karşılamış olacağız" dedi.

Özkaldı, "Böylesine büyük kapasiteli bir suyun böylesine uzun 189 kilometre ve içerisinde Boğaz altından geçmiş Türkiye'deki ilk içme suyu projesi bu yönüyle büyük bir proje. Bir de Cumhuriyet Arıtma Tesisi son yıllarda uyguladığımız en modern AB standartlarında bir arıtma tesisi var. Scada işletme sistemiyle son derece modern merkezi bir sistemle işletilebilecek bir sistem" diye konuştu.
Özkaldı, DSİ laboratuvarlarının akreditasyonlarına ilişkin olarak, "Bizim hem merkezde hem de bölgelerimizde toplam 33 adet laboratuvarımız var. Bunların 3-4 yıldan beri devam edegelen akreditasyon süreci vardı. Tüm 33 adet laboratuvarımızda akreditasyon işlemleri tamamlandı" dedi.