Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'nin Suriye'den gelen mülteciler için yaptıklarının takdire şayan olduğunu söyledi.
Basın kuruluşlarının Berlin temsilcileriyle bir araya gelen ve soruları yanıtlayan Merkel, Almanya'nın Suriye politikasından ırkçı cinayetlere, Hz. Muhammed'e hakaret içeren filmden avro krizi ve iç politikaya kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu.
Merkel, Almanya'nın Suriye krizi konusundaki duruşunun belli olduğunu vurgulayarak Avrupa Birliği (AB) ve ABD ile fikir birliği içinde olduklarını ancak Birleşmiş Milletler'den bağlayıcı bir karar çıkamamış olmasını üzüntüyle karşıladıklarını ifade etti.
Türkiye'nin de Suriye'den gelen sığınmacılara kapısını açık tutmasının ve yaptığı yardımların takdire şayan olduğunu vurgulayan Merkel, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahtar El-İbrahimi'nin de başarılı olmasını istediklerini ifade etti.
-Irkçı cinayetler-
Almanya'da 2000-2007 yılları arasında 8'i Türk toplam 10 kişinin öldürülmesiyle suçlanan aşırı sağcı "Nasyonalsosyalist Yeraltı" (NSU) terör hücresi üyelerinin işlediği cinayetlere de değinen Merkel, olayların aydınlatılması konusunda bazı aşamalarda sorunlar yaşandığını kabul ederek, bu durumdan dersler çıkarılması gerektiğini belirtti.
Merkel, cinayetlerin "Almanya'nın bir ayıbı olduğu" sözünü yineleyerek , "10 yıl boyunca bu cinayetlerin açıklanamaması bazı kurumlarda bazı iyileştirmelerin yapılması gerektiğini gösteriyor. Dosyaların imha edilmesi yönündeki sürelerin de standartlaştırılması gerekiyor" dedi.
-Avro krizi-
Almanya Başbakanı Merkel, Almanya'nın avro krizinde istikrar çıpası olduğunu vurgulayarak avronun AB için sembol bir güç olduğuna işaret etti.
Rekabeti artırıcı önlemler alınmasını ve avro kullanan ülkelerin birbirleriyle daha sıkı işbirliği yapmasını isteyen Merkel, Yunanistan konusuna da değinerek, "Yunanistan'da çok az geliri olan insanlar krizden etkilendiler. Bu konuda içim kan ağlıyor" dedi.
Zengin Yunanlılara çağrıda bulunan Merkel, ülkelerini terk eden Yunanlıların nasıl bir katkı yapabileceklerini düşünmeleri gerektiğini belirterek, "Yunanistan'ın başarılı olmasını istiyoruz. Yapılan anlaşmaların yerine getirilmesi gerekiyor. Birçok konuda tasarrufa gidildi. Zengin Yunanlılar ülkelerini düşünmeli" şeklinde konuştu.
-Vaiz Jones'e Almanya'ya giriş izni yok-
Alman Başbakan, Kur'an-ı Kerim'i yakma eylemi ile gündeme gelen ve Hz. Peygamber'e hakaret içeren filmi destekleyen Amerikalı Hristiyan vaiz Terry Jones'un Almanya'ya girişine yasak getirilmesini de savundu.
Merkel Almanya'da ifade özgürlüğünün yüksek bir değeri olduğunu ancak bu konuda sınırların da bulunduğunun farkında olduklarını, bu nedenle de Jones'e Almanya'ya giriş izni verilmediğini ifade etti.
Merkel, şiddetin kendini ifade etme için bir araç olmadığını vurgulayarak Alman hükümetinin dinlerin bir arada yaşamasından yana olduğunu kaydetti.
Hz. Muhammed'e hakaret içeren videonun yasaklanması konusuna da değinen Merkel, filmin kamuya açık bir yerde gösterilmesinin güvenliği tehdit edip etmeyeceğinin hukuki olarak incelendiğini belirterek, "Bunun için iyi sebepler olabileceğini düşünüyorum" diye konuştu. Merkel, tüm bu tartışmaların diyalogla çözülebileceğini de vurguladı.
-İran-İsrail gerilimi-
Bir soru üzerine İran-İsrail arasındaki gerilime değinen Merkel, bu soruna "kesinlikle siyasi çözüm aranması"nı isteyerek, siyasi hareket alanının henüz tükenmediğini belirtti. Merkel, taraflardan herhangi birinin saldırıda bulunması halinde ortaya çıkacak durumla ilgili fikrinin sorulması üzerine, "siyasi çözüm" görüşünü yineledi.
-İç politika-
Toplantıda iç politika konularına da değinen Angela Merkel, 2013'te yapılacak genel seçimlerde şartların imkan vermesi halinde Hür Demokratlar (FDP) ile birlikteliklerine devam etmek istediğini dile getirdi.
Angela Merkel 4 Ekim'de hükümetlerinin Almanya için bir nüfus stratejisi açıklayacağını ve yaşlanan nüfus nedeniyle alınacak önlemler olduğunu ifade etti.