Almanya Başbakanı Angela Merkel, Patriot füzeleri konusunda Türkiye’den talep gelmesi durumunda bu isteği yerine getirmeye çalışacaklarını söyledi.

Merkel, bütçe görüşmeleri çerçevesinde Federal Meclis'te yaptığı konuşmada, Patriot füzeleri konusuna ilişkin, ''NATO'daki bir ortağın bir isteği olursa, bunu inceleriz ve bu isteği yerine getirmeye çalışırız'' dedi.

NATO üyesi bir ülkenin saldırıya uğradığını ifade eden Merkel, bundan dolayı Alman hükümetinin yaptığı görüşmelerde şartlara bakacağını ve her şeyin kapsamlı bir şekilde parlamentoda tartışılacağını ifade etti.

Bu arada Almanya Savunma Bakanı Thomas de Maiziere de Federal Meclis Savunma Komisyonu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, NATO ortağı Türkiye'nin Suriye'den gelebilecek muhtemel roket ve uçak saldırılarına karşı koruma misyonunun Federal Meclis'te oylanacağını söyledi.

Maiziere, Türkiye'nin talebini NATO'nun olumlu karşılaması durumunda, hükümete, bu görevlendirme kararını Federal Meclis tarafından alınmasını önereceğini ifade etti.

Türkiye'nin henüz NATO'ya bir başvurusu olmadığını belirten Maizere, bu konudaki görüşmelerin ilerlediğini, başvurunun çok yakında verileceğini umduğunu kaydetti.

Maiziere, Türkiye'nin başvurusunda ve Almanya'nın buna vereceği cevabında, Patriot füzelerinin konuşlandırılmasının sadece savunma ve önleyici nitelikte olacağının yer alacağını belirtti.

Başka Awacs uçaklarının bölgeye gönderilmesinin düşünülmediği ve başvuruda bunun konu edilmeyeceğini ifade eden Maiziere, ancak bölgede bulunan Awacs uçaklarının kullanılabileceğini kaydetti.

Almanya'da muhalefet partileri, Patriot füzelerinin ve Alman askerlerinin NATO kapsamında Türkiye-Suriye sınırına konuşlandırılması konusunun Federal Meclis'te görüşülmesini ve burada karar alınmasını istemişlerdi.

Muhalefet, Alman askerlerinin bölgeye gönderilmesine karşı çıkıyor.