Hollanda'ya hareketi öncesi Esenboğa Havalimanı'nda basın açıklaması yapan Cumhurbaşkanı Gül, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin 28 Şubat ile ilgili yapılan operasyonları sorması üzerine Gül, "28 Şubat'ı o dönemin çok canlı şahitleriyiz. Çoğumuzun çok önemli pozisyonları vardı. O dönem herkesin hafızasındadır. Demokrasiye müdahale edilen bir ara dönem yaşanmıştır. Tabii ki böyle bir ara dönemin hukuk olarak incelenmesinden tabi bir şey olamaz. Yargılama süreci başladığı için daha fazla bir şey söylemem tabii ki doğru olmaz. Ama yargı marifetiyle yerine getirecek. Bir hukuksuzluk varsa bunu inceleyecekler. O zaman düşürülen Refah-Yol hükümetinde bakandım. Ama Milli Güvenlik Kurulu üyesi değildim. Dolayısıyla o günkü MGK kararlarında imzam yoktu. Sonra o konular Bakanlar Kurulu'na getirilip bir karar çıkartılmadığı için imzam yok. Tabii ki o dönemi yaşayan kişilerden birisiyim" şeklinde konuştu. 12 Eylül darbesi iddianamesiyle ilgili bir soru üzerine Gül, "Cumhurbaşkanlığına 12 Eylül darbesiyle ilgili bir şey gelmedi. Bununla ilgili bazı haberler çıktı ama yanlış haberler" dedi.

Gül, Suriye ile ateşkes sağlanması ve Türkiye'nin bundan sonraki Şam politikasının nasıl olacağı yönündeki soruya ise şu cevabı verdi:

"Kofi Annan'ın başlattığı süreci çok önemli bir süreç olarak görüyoruz. Bu Suriye içinde çok iyi bir fırsat ve şans olarak görüyoruz. Tabii ki Kofi Annan'ın programının tamamen uygulanması gerekiyor. Herkesin silahları susturması, ateşkes sağlanması, silahsız ama barışçı bir şekilde görüşlerini ifade etmek isteyenlerin, toplantı yapmak isteyenlerin serbest olması önemli. Böyle bir ortamın olması, ondan sonra da uluslararası gözetim altında adil bir şekilde halkın iradesinin ortaya çıkması önemli. Kardeş kanı akmadan, Suriye'yi daha çok kendi içerisinde zayıflatamadan bu problemi çözer. Suriye'yi yönetenlerin ders almaları gerekir. Bu bir fırsattır, son bir şanstır."