Beyoğlu'ndaki Mısır Apartmanı, İsrail için çok önemli bir yere sahip. İsrail'in kurucusu Ben Gurion'un emri ile İstanbul'a yerleşen Reuven Shiloah, 1947'de apartmanın 3. katında MOSSAD'ın kuruluşuna imza attı.


İsrail Gizli Servisi MOSSAD ve Mısır Apartmanı...


Oturuma başlandığı 1910 yılından itibaren İstanbul'un en gözde apartmanı olan İstiklal Caddesi'ndeki bu eşsiz yapı, MOSSAD'ın kuruluşuna da ev sahipliği yaptı. 'Casuslar kenti' İstanbul'a 1946 yılında adım atan Reuven Shiloah, 1 yıl sonra Mısır Apartmanı'na taşındı.

İSTİHBARAT ÇALIŞMALARI


Takvim gazetesinde yer alan haberde,  Shiloah'ın İsrail Dışişleri Bakanlığı'nda görevli bir memurdu ve gelecek vaad eden son derece önemli biri olduğu belirtiliyor. İsrail'in bölgedeki Müslüman ülkelerle kuracağı ittifakları belirlemek onun uzmanlık alanına giriyordu. Elbette daima gizlilik temel esastı. İşte bütün bu yarı diplomatik yarı istihbarat çalışmaları Mısır Apartmanı'ndan yürütüldü. Shiloah, İsrail'in dış güvenlik konseptini ülkenin kurucusu Ben Gurion'la beraber hazırladı. MOSSAD da bu çalışmaların ürünü olarak Shiloah tarafından İstiklal Caddesi'ndeki Mısır Apartmanı'nın üçüncü katında kuruldu.

GURION İÇİN ÖZEL BULUŞMA


18 Eylül 1947 tarihinde Mısır Apartmanı'nda imzalanan belgelerle, kanlı eylemlere imza atacak örgüt artık resmi hale geldi. Shiloah, yaklaşık 1 yıl daha aynı apartmanda yaşadı ve birçok önemli görüşmeye imza attı. Shiloah, Ben Gurion ile Başbakan Adnan Menderes'in 1958 yılında yaptıkları o ünlü gizli görüşmenin de mimarı oldu. O tarihte Ben Gurion uçak arızası gerekçesiyle Türkiye'ye acil iniş planı hazırlandı ve başarıyla uygulandı.

TOP SECRET GÖRÜŞMELER


Ardından Gurion'un bulunduğu bir ambulans, dönemin Başbakanı Menderes'in bulunduğu gizli yere gitti. Buna benzer 'top secret' görüşmeleri birçok Arap ülkesi devlet başkanıyla organize eden isim daima Shiloah'tı. Türkiye'de rahat çalışması için bazı iş faaliyetlerinde de bulunan Shiloah, 1959 yılında (Suikast olduğuna kesin gözüyle bakılıyor) bir trafik kazasında ölmeden önce İstanbul'da yaşadığı günlerde çok mutlu olduğunu açıkladı.

İSTANBUL ÇOK ÖNEMLİ


İsrailliler, İstanbul'daki Mısır Apartmanı'yla bağlantılarının olduğu hiçbir açıklamayı yalanlamadı. Uluslarası istihbarat uzmanları da, İsrail'in kuruluş döneminde İstanbul'da ne kadar güçlü olduğunu defalarca kaleme aldı.

GÜVENLİK ZİRVESİ


Apartman, 1960'lı yıllardan itibaren teknolojik olarak da güvenli hale getirildi. Mısır Apartmanı'nın her dairesinin önüne bir kamera konuldu. Bu özen güvenlik kameralarını gece gündüz takip etmeye kadar varıyor. İstiklal'de böyle başka apartmanlar da var elbette ancak Mısır Apartmanı bu konuda eşsiz. Mısır Apartmanı yıllardır bir sürü hayata şahitlik yapıyor. Hepsi ayrı renk, ayrı ses. Hem de apayrı zamanlardan. Burası bazılarının işi, bazılarının evi, bazılarının ziyareti.

MERDİVENLERİN DİLİ OLSA


Mısır Apartmanı'nın en önemli özelliklerinden biri de kuşkusuz iç bölümü. Apartmana girdiğiniz andan itibaren ihtişamlı avizeleriyle göz almaya başlayan ve asansörü ile size sürprizler yapan bir mimariye sahip. Sanki hep gizemli ve yıllar sonra ortaya çıkan olaylara vesile olan bir yapı. 102 yıl boyunca, Türkiye'de çok önemli başarılar elde eden onlarca özel aileye ev sahipliği yapan Mısır Apartmanı'nın merdivenleri, birçok kez belgesellere konu oldu. O özel merdivenlerden kimler indi, kimler çıktı? O merdivenlerin dili olsa, kuşkusuz bize çok şeyler anlatırdı. Düşünsenize Ulu Önder Atatürk bile, bu özel yapıyı birçok kez ziyaret etti ve özel dişçisinin koltuğuna oturdu.

TURİSTLER AKIN EDİYOR


Apartman, İstanbul'a gelen turistlerin de vazgeçemediği bir yer haline geldi. Özellikle, İsrailli turistler için çok önemli bir yer tutan Mısır Apartmanı önünde günün her saati fotoğraf çekenlere rastlamanız mümkün. Tur şirketleri de, son ödemde Taksim gezilerine Mısır Apartmanı'nı da dahil etti. Fransız turistler ise, yapının eşsiz mimarisi nedeniyle İstiklal Caddesi'ni ziyaret etmeye başladı. Fransız mimarlık öğrencileri, birçok kez apartmanın özellikleri hakkında tez hazırladı.