Suriye'de muhalifler ile Esed güçleri arasındaki çatışmalar hızını kesmiyor. Aralık ayı başına kadar Halep hattına sıkışan savaş, Halep'in kuzeyinde kontrolün büyük oranda muhaliflerin eline geçmesinin ardından Halep - Hama hattında yoğunlaşmış durumda. Halep'in bir kısmını elinde tutan Esed güçlerine, Şam - Hama - Halep otoyolunu kullanarak lojistik destek sağlayan Şam rejimi de Hama yolunu elinde tutabilmek için ciddi bir direniş gösteriyor.

Suriye'nin kuzey bölümünde ise hakimiyet büyük oranda muhaliflerin eline geçerken, Suriye Ordusu'nun bölgede bulunan güçleri İdlib'te bulunan Maaret'un Numan bölgesinde saldırılarını sürdürüyor. Suriye'nin kuzeyinde bir diğer önemli gelişme ise Reyhanlı'ya oldukça yakın bir konumda bulunan Harem ilçesinde yaşandı. 3 aydır muhaliflere bağlı askeri güçlerin kuşatmasına karşın direnen Harem, geçtiğimiz hafta itibariyle tamamen muhalifler tarafından ele geçirildi. İdlib bölgesinde Maaret'un Numan'ı savunan Suriyeli devrimciler, Harem bölgesinin ele geçirilmesiyle bölgede hakimiyet alanlarını genişleterek moral buldular.

ÇATIŞMALAR HAMA'NIN ÇEVRESİNDE YOĞUNLAŞTI

Suriyeli muhalif askeri birliklerden Ahrar'uş Şam'a bağlı birlikler, Halep - Hama otobanında saldırılarını yoğunlaştırarak, Halep'te bulunan Esed güçlerinin lojistik destek hattına büyük bir darbe vurdu. Muhalifler iki gündür, Maaret'un Numan bölgesinde kuzeyinde yer alan Serakib bölgesinde Esed güçlerinin askeri noktalarını hedef almaya devam ediyorlar. Serakib bölgesinden muhalifleri püskürtmek isteyen Esed güçleri ise Maaret'un Numan bölgesindeki askeri güçlerinin bir kısmını Serakib'e kaydırdı.

Öte yandan, Hama'nın yakın bölgesinde bulunan Şiyha, Tizin ve Marek bölgelerinde de muhaliflerin Esed güçlerini yıpratmaya yönelik saldırıları devam ediyor. Şiyha bölgesinde dün düzenlenen operasyonda Ahrar'uş Şam, Esed güçlerine bağlı bir konvoyu hedef aldı. Hedef alınan konvoydaki bir tankın tamamen kullanılamaz hale geldiği öğrenildi. Tizin, Marek ve Marzef bölgelerinde de taraflar arasında çatışmalar yer yer devam ediyor.

HALEP'İN KUZEYİNDE HEDEF HAVAALANLARI

Halep bölgesine yönelik Esed güçlerinin hava tehdidini sona erdirmek isteyen muhaliflerin, Halep'in kuzeyinde bulunan Azez yakınlarındaki Menneg (Minnakh) Askeri Havaalanı'na yönelik kuşatması üçüncü haftasına girdi. Perşembe günü, Havaalanı'na çok yakın bir hava savunma birliğini ele geçiren Liva'ul Asifetuş Şimal birlikleri, dün yaptıkları video açıklamasında kuşatmanın daraltıldığını ve önümüzdeki hafta havaalanını ele geçirmeyi umduklarını belirttiler.