Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde terör örgütünün şehir yapılanmasında yer aldıkları gerekçesiyle Sudan G. (37), sözde kadın sorumlusu Reyhan Ç. (46) ile BDP'li Yaşar K'nın (27) yargılandığı davanın duruşmasında, gizli tanık Ağrı Dağı dinlendi.

Mahkeme başkanının sorularını yanıtlayan gizli tanık, terör örgütü PKK'nın elebaşılarından Murat Karayılan'ın bir dönem Doğubayazıt ilçesindeki bazı esnaflara dağıtılmak üzere para gönderdiğini öne sürerek, ifadesine şöyle devam etti:

"Belli bir dönem Murat Karayılan'dan para geldiği, hatta esnafın da örgüte bir miktar parasal yardım yaptığı dilden dile söyleniyordu. Özellikle para dağıtıldığı yönünde karşıt grupların dedikodu şeklindeki beyanlarını duyuyorduk. Örneğin şu kişinin akrabası 'dağdaymış ve örgüt tarafından gönderilen şu kadar miktar parayı yemiş' diyorlardı. Eğitim konusunda herkesin kendi alanı vardı. Bazıları kadın gruplarına, bazıları gençlik gruplarına eğitim veriyorlardı."

Doğubayazıt'ta gençler ve diğer yetişkinlerin teröre sempati duymaları için mitingler aracılığıyla bu faaliyetler içerisine çekilmeye çalışıldıklarını ifade eden gizli tanık, "Mitingler genel itibarıyla ilk anda masum gözükse de mitinglerdeki müzikler, konuşmalar ve oradaki etkileşimler insanların örgütsel anlamda sempatilerini artıran bir araçtır. Daha sonrasında genel itibarıyla özellikle Doğubayazıt özelinde gelen ve örgüte ait kimselerin cenazeleri kullanılmaktadır."

Şeyma adlı terör örgüt mensubunun cenazesinin ilçeye getirilişinin provoke edilmek istendiğini, cesedinin tamamen parçalandığı yönünde haberler yayıldığını anımsatan gizli tanık, "Ceset, Doğubayazıt'a geldiğinde cesedin tamamen parçalanmış olduğu belirtilerek, bunların devlet tarafından kasten yapıldığı şayiası çıkarılmak suretiyle insanlar provoke ediliyordu. Hatta bu olay nedeniyle birçok gencin ve bundan etkilenen halktan birçok insanın ciddi tepkileriyle sonuçlanan yansımaları oldu" ifadelerini kullandı.

Başka bir olayda da Ahmet Ö. adlı kişinin ölümünün güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirildiği iddiasıyla konunun provoke edilmeye çalışıldığını anlatan gizli tanık, 'Mitingler ve yine Doğubayazıt ilçesinde bir çok yasak yayının dağıtımı suretiyle insanlar terörize edilmekte ve bu yolla sonrasında terör örgütünün ideolojik hususları bundan etkilenen insanlara verilerek örgütsel faaliyetler içerisine çekilmektedirler" diye konuştu.