Gaziantep’e gelerek Gizem Doğan’ın adını taşıyan Yaşayarak Öğrenme Merkezi’ni ziyaret eden Norveç Dış İlişkiler Bakan Yardımcısı Torgeir Larsen, basın mensuplarının sorduğu sorulara kaçamak cevap verirken, ‘Doğan ailesine maddi yardımınız oldu mu?’ sorusunu,”Saldırıda 77 kişi öldü. Bunlardan biri de Gizem Doğan’dır. Yardımları Gizem Doğan’ın adını taşıyan merkezlere bağışladık. Yapılan yardımlar gideni geri getirmiyor” şeklinde cevapladı. Ziyarette birde tercüman krizi yaşandı. Basın mensuplarının aktarılmasını istediği sorulara Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler personeli Derman Tuzlu,“Bakanın dilini iyi ki bilmiyorsunuz. Bu kadar soruyla diplomatik kriz çıkar” yanıtını verdi.

Gizem Doğan’ın da hayatını kaybettiği saldırıyı ‘katliam’ olarak nitelendiren Bakan Yardımcısı Larsen,”22 Temmuz 2011 tarihinde Gizem Doğan bizim demokrasi ve bizim gençlik kampımızda yaşanan bir katliam sonucunda hunharca öldürüldü. Çünkü o toplumun ve siyasi bir partinin aktif bir üyesiydi. Tiyatro kültür ve politika ile ilgilenen Türk asıllı Norveçli bir kız olan Gizem Doğan, pek çok açıdan Norveç’in çok kültürlü toplum olma çabalarının bir örneği olmuştur.

Bu vesileyle Gizem Doğan Yaşayarak Öğrenme Merkezi’ni ziyaret etmekten büyük mutluluk duyduğumu belirmek isterim. Çocukların ve gençlerin fiziksel ve zihinsel gelişimlerine katkı sağlayan bir merkezi Gizem’in adının verilmesi onu onurlandırmak adına yapılmış müthiş bir girişimdir. Gizem adına Norveç’te kurulan birçok topluluk gibi bu merkezden de çok etkilendi. Gaziantep’e minnettarız. Gizem Doğan’ın hatıraları Norveç’te hala yaşamaktadır. Bu yıl Tronheim da bulunan Charlottenlund lisesinde drama ve oyunculuk eğitimi alıyor olması gerekirdi” dedi.

GİZEM DOĞAN’A ARKADAŞLARINDAN BÜYÜK DESTEK

Gizem Doğan’ın arkadaşları tarafından gösterilen vefa örneğini de dile getiren Larsen,”Onun sınıf arkadaşları Gizem Doğan’ın anısına bir eser ortaya çıkarmayı seçtiler. Gizem’in anısına okulunda ‘Başka Bir Yer’ adlı çok başarılı bir tiyatro sahnelendi. Oyunda ailesiyle Norveç’e yerleşen bir Türk babası ile tanıştık. Kızı daha sonra Türkiye’ye dönüyor. Trondheim da oyunun gerçekleştirilen resepsiyonun ardından izleyiciler ve basından büyük beğeni topladığını öğrenmek beni çok mutlu etti.

Dolayısıyla bu gün ‘Başka Bir Yer’ adlı oyun biletlerinden elde edilen gelirin Gizem Doğan’ın arkadaşları tarafından bu merkeze bağışlanmasına vesile olmaktan büyük mutluluk duymaktayım. Bu hafta 11 bin Euro para transfer edildi. Bu bağışın merkeze iyi katkılar sağlayacağından ve belki de çocukların bu güzel etkinliklerden daha fazla faydalanmalarına fırsat sunacağından eminim” dedi.

Gizem Doğan’ı unutmayacaklarını ve bu durumun Türkiye ve Norveç gençliği arasında sıkı dostluklara vesile olacağını söyleyen Larsen, şöyle konuştu: ”Gizem Doğan’ın hikayesi ve şu an bulunduğumuz bu merkez Türkiye ve Norveç’i birbirine yakınlaştırmaktadır. Onun asla unutulmayacağı ve onun trajik hikayesinin Türkiye ve Norveç gençliği arasında uzun soluklu ve dostane ilişkilerinin başlangıcı olacağına inanıyorum.”

Bakan Yardımcısı Larsen’i Gaziantep’te ağırlayan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Selami Yetkin Şekerci,”Öncelikle yaşanan bu müessif olaydan duyduğumuz üzüntüyü yinelemek isterim. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak bu merkeze Gizem Doğan isminin verilmesi ile Gaziantep’li kızımızın adını ölümsüzleştirmiş olduk. Bu merkez sayesinde sadece Gaziantep ve Trondheim değil aynı zamanda Türkiye ve Norveç ülkeleri arasında da bir köprü kurulması ve dostlık mesajlarının verilmesine katkı sağlamıştır. Norveç Hükümeti ve Trondheim şehrinin de, merkezimize gösterdiğimiz hassasiyete aynı duyarlılıkla yaklaşması ve desteklerini samimiyetle sunmaları bizi ayrıca onurlandırmaktadır” dedi.

Yaşayarak Öğrenme Merkezini gezerek aktiviteler hakkında bilgi alan Bakan Yardımcısı Larsen’e Norveç Ankara Büyükelçisi Janis Bjorn Kanavin, Başdanışmanları Suein Atle Michelsen, Kjetil Holuorsen, Ketil Eik ve başkatip Erik Nestos eşlik etti.