Diyarbakır'da AK Parti İl Başkanlığı önünde güvenlik önlemi alan ve 1 polisin yaralandığı çevik kuvvet ekibine el bombalı saldırı düzenlediği belirtilen PKK'lı İ.Y., polis tarafından yakalandı. PKK'nın öz savunma birliğine bağlı olduğu belirtilen İ.Y'nin kırsal alandı bomba eğitimi aldığı kaydedildi.

GÜVENLİK KAMERASINA YANSIDI


Diyarbakır'da 23 Mart günü Ak Parti İm Başkanlığı binası önünde önlem alan polis ekiplerine el bombalı düzenlenen saldırıda 1 komiser yardımcısı yaralanmıştı. Saldırının ardından güvenlik kamerası görüntülerine yansıyan saldırganı yakalamak için polis geniş kapsamlı operasyon başlattı. Emniyet Müdürlüğü İstihbarat ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, güvenlik kamerası görüntüleri ve vatandaşların yaptığı ihbar üzerine düzenledikleri operasyonda saldırgan 28 yaşındaki İ.Y'yi yakaladı.

KIYAFETLERİ DE BULUNDU

Güvenlik kamera görüntülerini inceleyen polis, şüphelinin eylem sırasında giydiği kıyafetleri de buldu. İşlemleri tamamlanarak adliyeye çıkarılan şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Olay yerinde yapılan incelemede polislere atılan bombanın F-1 savunma tipi el bombası olduğu tespit edildi. İstihbarat uzmanları bombanın kalabalık polis grubuna yönelik atıldığını, ancak alınan güvenlik önlemi sayesinde amacına ulaşamadığını belirledi. Polis kaynakları, yakalanan şüphelinin çevik kuvvet ekibine yönelik bir katliam yapmak istediğini ancak tedbirler nedeniyle bunun engellendiğini belirtti. Bombalı eylemi gerçekleştirdiği iddia edilen İ.Y.'nin PKK'nın şehirdeki milis yapılanması olan öz savunma birliği'ne bağlı olduğu belirlendi. Polis, öz savunma birliğindeki teröristlerin Irak'ın kuzeyinde veya Diyarbakır kırsalında kısa süreli eğitimler aldıkları, sabotaj, bombalama ve suikast türü eylemler yapmak istediklerini kaydetti. Bu konularda kısa süreli eğitimden geçirilen bu kişilerin 10 gün ve 1 ay arasındaki sürelerde kırsalda kaldığı belirtildi.

Güvenlik güçleri, öz savunma birliklerinin, kentlerde isyan çıkarmak ve kitleleri organize etmek amacıyla da kullanılabileceğini değerlendiriyor. Bu teröristlerin kamplarda istihbarat, sabotaj ve bomba yapımı gibi konularda örgütsel eğitimden geçirildiği ifade edilirken, eğitim alan teröristin çok rahat bir şekilde bomba yapımını öğrenebileceği belirtiliyor. Aldıkları eğitimle üst düzey bürokratlara suikast yapabilme düzeyine ulaşabildikleri belirtilen teröristlerin birbirlerini tanımamaları ve deşifre olmamaları için, eğitim sırasında maske taktırıldığı belirtiliyor. Yağmalama, soygun, molotoflu eylemler başta olmak üzere halkı ayaklandırma faaliyetleri yürüttüğü belirlenen teröristlerin şehirlerde güvenlik zafiyeti oluşturmayı amaçladığı ve özellikle terörist cenazelerinde olay çıkardığı kaydediliyor.

İNTERNETTEN HABERLEŞMİŞLER

Güvenlik güçleri, dağdaki eğitimden sonra halkı isyana kışkırtmak amacıyla şehir merkezlerinde görevlendirilen bu teröristlerin biryelerinin birbirleri ile yüzyüze iletişim kurmadığını, internet üzerinden şifreli haberleştiklerini ortaya çıkardı.