Leyla Gaytan'ın dilencilik yaparak biriktirdiği 108 bin dolarını yatırdığı Egebank'a bir gün sonraBDDK el koydu. Gaytan'ın offshore hesabında olan parası 'garanti dışı' denilerek iade edilmedi. Gaytan'ın başvurduğu mahkeme davayı reddetti. Ancak Yargıtay, 'dolandırılmış olabilir' diyerek kararı bozdu

Leyla Gaytan 13 yıldır süren hukuk mücadelesini SABAH'a anlattı. Leyla Gaytan (61) dilencilik yaparak edindiği mütevazı servetini yatırdığı Egebank, bir gün sonra batınca, Gaytan mahkemeye başvurdu. Mahkeme davayı reddetti. Ancak Yargıtay kararı bozdu... Gaytan'ı Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ile karşı karşıya getiren olaylar zinciri 21 Aralık 1999'da sokaklarda dilenerek biriktirdiği 108 bin doları mesai bitimine yakın bir saatte Egebank'a yatırması ile başladı. Ancak bankaya bir gün sonra yani 22 Aralık 1999'da Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) kararıyla el konuldu. Talihsiz kadın el konulduğunu öğrenir öğrenmez bankaya gitti. Gaytan'a ödeme yapılacağı söylenerek bazı kâğıtlar imzalatıldı. Okuma yazma bilmediği için uzatılan kâğıtların tümünü imzalayan Gaytan, ödeme yapılmasını beklerken hesabındaki paraların kendi rızası ile offshore hesabına aktarıldığını öğrendi.

YARGITAY 'ESASTAN' BOZDU

Bunun üzerine BDDK'ya başvuran Gaytan, 108 bin dolarını istedi. BDDK, Gaytan'ın durumunu inceledikten sonra hesabının güvence kapsamında olmadığı gerekçesiyle ödeme yapılamayacağını söyledi. Gaytan bunun üzerine paranın kendisine iadesi için, İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvurarak, bankanın yönetimini devralan TMSF'ye dava açtı. Gaytan, banka tarafından kandırıldığını, parasının offshore hesaplara aktarıldığını gösteren evrakta imzası olsa da okuma yazma bilmediği için imzasının bilgisi dışında attırıldığını savundu. Mahkeme, Gaytan'ın kendi rızasıyla parasını offshore hesabına aktardığına hükmederek iadeyi reddetti. Davayı temyiz eden Gaytan, geçtiğimiz günlerde Yargıtay'dan müjdeli haber aldı.

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, Egebank yöneticileri hakkında mudilerini dolandırdığına dair davanın halen sürdüğünü gerekçe gösterip, Gaytan'ın da dolandırılmış olma ihtimalini göz önünde bulundurarak yerel mahkemenin kararını esastan bozdu.

'Yıllardır tek uğraşı parasını kurtarmak'

Komşuları , Gaytan'ın yaşadığı sıkıntılara tanık. Gaytan'ın Mecidiyeköy'de dilendiğini söyleyen komşuları, "Parasını kaptırınca psikolojisi bozuldu. Yıllardır tek uğraşı parasını kurtarmak. Sürekli resmi kurumların kapısını aşındırıyor" dedi. Gaytan'ın bir dönem avukatlığını yapan Şükrü Güldoğan da, "Dilenerek geçimini sağladığını ben de bir çok kişiden duydum. Benimle anlaşamayınca dosyasını aldı" diye konuştu.

'Varlık içinde yokluk çekiyorum'

Gaytan, parasını kurtarmak için başvurmadık kapı bırakmadığını söyledi. 108 bin doların yılların birikimi olduğunu söyleyen Gaytan, "Gecekondumu satıp 21 Aralık 1999 günü paramı Egebank'a yatırdım. Sabah oldu bankaya el konuldu. Yıllardır paramı alamıyorum. Hakkım olan paramı istiyorum. Faizi onların olsun, istemem. Evimde elektrikler kesik, sular akmıyor. Varlık içinde yokluk çekiyorum. Dilendiğim zamanlar oluyor. Eşim öldü, kardeşlerim beni kapıya attı. Şimdi de beraber yaşadığım oğlum beni istemiyor. Bir an önce paramı vermelerini istiyorum. Başbakana, cumhurbaşkanına dilekçe verdim" diye isyan etti.