Demir, yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı'nda öğretmen istihdamının, KPSS Eğitim Bilimleri Testi'nin neticelerine göre gerçekleştirildiğini ancak Bakanlığın talebi üzerine, MEB ile ÖSYM ve Devlet Personel Başkanlığı arasında, ''Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik'' kapsamında bir protokol imzalandığını ifade etti.

Ali Demir, protokolle belirlenen alanlarda öğretmenlerin atanabilmesi için KPSS Eğitim Bilimleri Testi'nin sonuçlarına ek olarak öğretmenlerin alan bilgilerinin de ölçülmesi amacıyla ÖABT sonuçlarının da dikkate alınarak, atamaların gerçekleştirilmesinin kararlaştırıldığını söyledi.

Gelecek yıl Türkçe, İlköğretim Matematik, Fen Bilimleri/Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Matematik (Lise), Fizik, Kimya, Biyoloji, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil (Almanca, Fransızca, İngilizce) alanlarında ÖABT'nin yapılmasına karar verildiğini belirten Demir, ÖABT'nin 13 Temmuz 2013 tarihinde gerçekleştirileceğini kaydetti.

Sınav ve başvuru koşullarıyla ilgili bilgilerin KPSS kılavuzunda adayların bilgisine sunulacağını ve ayrı bir kılavuz yayımlanmayacağını vurgulayan Demir, ÖABT'de adaylara kendi alanlarıyla ilgili 50 soru sorulacağını ifade etti. Demir, ''ÖABT'ye katılan adayların KPSSP10 puanı yanında KPSSP121 puanı da hesaplanacak. Söz konusu alanlarda bu puan esas alınarak yerleştirme gerçekleştirilecek'' dedi.

KPSS'de genel yetenek bölümünün ağırlığının yüzde 15, genel kültür bölümünün ağırlığının yüzde 15, eğitim bilimlerinin oranının yüzde 20, ÖABT'nin ağırlığının ise yüzde 50 olacağını bildiren Demir, belirlenen alanlarda testlerin oluşturulması ve yürütülmesi için hazırlıkların başlatıldığını sözlerine ekledi.