Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yörük,  bu eğitim-öğretim döneminde de devam edeceği açıklanan projeye ilişkin değerlendirmede bulundu.

Yörük, proje kapsamında geçen eğitim-öğretim döneminde yaklaşık 7 milyon 200 bin öğrenciye haftanın 5 günü 200 mililitre süt dağıtıldığını, bunun da 74 milyon 835 bin liraya mal olduğunu anlattı.

Bu ay çiğ süte gelen yüzde 12'lik zammın maliyetleri artırdığına dikkati çeken Yörük, ''Özel okulların da katılımıyla yaklaşık 8 milyon öğrenciye ocak ayından itibaren her gün süt dağıtılırsa yaklaşık 600 milyon lira gerekecek. Bakanlığın ayırdığı 120-130 milyon liralık bütçeyle bu iş, sadece bir gün yapılabilir'' diye konuştu.

''Tüketimimiz ortalamadan çok düşük''

Murat Yörük, devreye girmesi durumunda Türkiye'de üretilen günlük sütün yüzde 5-7'sinin kullanılacağı bu projenin, devlet politikası haline getirilmesi gerektiğini vurguladı. Yörük, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu proje, sadece süt arzının fazla olduğu dönemlerde devreye girecek veya fiyat istikrarını sağlayacak bir proje olarak algılanmamalı. Bu proje devam etmeli, hayatta kalmalı. Sadece süt arzının fazla olduğu okulların ikinci yarıyılında değil, ilk yarıyılda da ve her gün devam etmeli. Sağlıklı bir nesil yetiştirmek için bu proje çok önemli.''

Dünyada yıllık süt ve süt ürünleri tüketim ortalaması 104 litreyken, bu rakamın Türkiye'de 187 litre olduğunu belirten Yörük, bu rakamın AB ülkelerinde 313 litre, ABD'de ise 265 litreye yükseldiğini bildirdi.

Türkiye'de kişi başına içme sütü miktarı 26 litreyken, bu rakamın AB'de 85 litreye, Yeni Zelanda'da 104 litreye ulaştığını kaydeden Yörük, ''Avrupalı bizden çok daha fazla protein alıyor. Almamız gereken miktara hala ulaşamadık'' dedi.