Sakarya Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekim Vekili uzman doktor Semih Songür, bebeğin anne öldükten 35 dakika sonra hayata döndürüldüğünü belirterek, "Literatürde bu kadar uzun süreye rastlamadık." dedi.

Ölen annenin yaşamakta olan bir vakaymış gibi canlandırma destek ve tedavileri devam edilerek hastaneye ulaştırılması sayesinde önemli bir başarıya imza atıldığını söyleyen Songür, "Bir anne öldükten 10-15 dakika sonra bebek de ölü kabul edilir. Burada 35 dakikayı bulan bir süreden sonra bebek büyük çabalarla hayata döndürüldü. Tıp tarihinde bir mucizeye imza atıldı." diye konuştu.

Semih Songür, ölen annenin dün öğleden sonra Pamukova'dan 112 Acil'e bağlı ambulansla hastanelerine getirildiğini söyledi. 38 haftalık hamile kadının ölümünün ilçeden çıkmadan gerçekleştiğini belirten Songür, şöyle devam etti: "Fakat 112 ekibinin vefat gerçekleşmesine rağmen anne rahmindeki çocuğun yaşatılabilmesi amacıyla üstün gayret ve çaba göstermesi sonucu ölen kadın yolda gerekli destek sağlanarak kadın doğum acil polikliniğimize getirildi. Acilde yapılan kontrolde anne rahmindeki çocuğun kalp atımlarının tek tük de olsa devam ettiği görüldü. Hemen acilen ameliyathaneye alınarak sezaryen operasyonu gerçekleştirildi. Bunun sonucunda yaklaşık 3 kilo 200 gram ağırlığında bir kız çocuğu dünyaya geldi."

Ölen annenin karnında yaklaşık 30-35 dakikalık bir zaman geçtiğini, solunumun olmadığını anlatan Songür, "İki anestezi uzmanımız ve yeni doğan uzmanımızın nezaretinde canlandırma işlemi başlatıldı. Yaklaşık 15-20 dakika süren canlandırma işlemine bebek cevap verdi. Bebek yeni doğan bakım servisine alındı. Annenin karnında geçen 30-35 dakikalık süre içinde bebeğin organlarında etkilenme söz konusuydu. Özellikle solunum, dolaşım, böbrek sitemiyle ilgili. Yoğun bakımda bunlara gerekli müdahaleler yapıldı. Müdahaleler sonucu bebek toparlamaya başladı. Ancak bu sabah hayati fonksiyonları kısmen toparlayan bebekte dolaşım sistemi, solunum sistemi ve böbreklerle ilgili problemlerin yaşandığını tespit ettik. Bunlara hemen müdahale edildi. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğan Anabilimdalı ile irtibata geçilerek bu oluşan ve oluşabilecek bazı komplikasyonları önlenmesi amacıyla sevkine karar verildi. Uzman doktor eşliğinde sevki gerçekleştirildi." şeklinde konuştu.

112 ekibinin yaptığı çalışmaların çok önemli olduğunu vurgulayan Semih Songür, "Bir anne öldükten sonra 10-15 dakika sonra bebek de ölü kabul edilir. Burada 35 dakikayı bulan bir süreden sonra bebek büyük çabalarla hayata döndürüldü. Tıp tarihinde bir mucizeye imza atıldı. Bu bir mucizeye işaret ediyor. Çünkü literatürde bu kadar uzun süreye rastlamadık. İnşallah Allah'ın izniyle tedavisi yapıldıktan sonra bu bebeği kazanırız." dedi.