Organların alındığı hastane 12 bin 500 TL’lik fatura çıkardı. Valiliğe yaptıkları başvuru üzerine fakirlik kağıdı çıkararak borç ve icradan kurtulan aile, yardım sözünü yerine getirmeyen belediye ve organların nakledildiği kişilerin bir teşekkür telefonu açmamasından yakınıyor.

Merkez Yıldırım İlçesi Erikli Kavşağı’nda Ocak 2009 tarihinde meydana gelen trafik kazasında Alper Kayık’ın kullandığı otomobil, bir başka aracın arkadan çarpması sonucu yol üzerindeki köprü korkuluklarına çarparak hurdaya döndü. Kazaya neden olan sürücü ise kaçtı. Araç içerisinde sıkışan Alper Kayık, ağır yaralı olarak Bursa Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.
Kaza sonrası, içersinde annesinin emekli maaşının bulunduğu 970 lira olan cüzdanı da çalınan Kayık, Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi’nde 3 gün yoğun bakımda kaldı. Beyin ölümü gerçekleşen talihsiz gencin babası Ali ve anne Bahriye Kayık, çocuklarının vasiyetini yerine getirip organlarının bağışlanmasına karar verdi.

12 BİN 500 TL’LİK FATURA İLE ŞOK OLDULAR

Ailesinin izin vermesi sonucu Alper Kayık’ın karaciğeri İzmir’deki bir hastaya, bir böbreği Kayseri’de organ bekleyen hastaya, korneaları ise İstanbul’daki hastalara nakledildi. Kaza sırasında çocuklarının cebinde bulunan emekli maaşları çalındığı için çocuklarını aldıkları borç para ile son yolculuğuna uğurlayan aile, bu kez ismi daha sonra Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak değiştirilen çocuklarının organlarını bağışladıkları hastaneden gelen 12 bin 500 TL’lik farura ile şaşkına döndü. Hastaneye çağrılan aileye, ’organ naklini gerçekleştiren ekibe verilecek olan bu paranın ödenmesi, aksi halde evlerine haciz geleceği’ tebliğ edildi.

FAKİR KAĞIDIYLA İCRADAN KURTULDULAR

Yaşadıklarına inanamayan aile çareyi Bursa Adliyesi’nde çalışmakta olan akrabaları Nuri Egnin’in yardımıyla Bursa Valisi Şahabettin Harput’a ulaşmakta buldu. Vali Harput’un devreye girmesiyle parayı ödeyemeyen aile, fakir kağıdı çıkartılarak icradan kurtuldu. Bu süreçte aileye Yıldırım Belediyesi tarafından verilen yardım sözleri de yerine getirilmedi.

Çocuğunun organlarını bağışladığı için borçlu duruma düştüklerin söyleyen Ali Kayık, "Ağlar mısın, güler misin şaşırdım. İşin bir başka acı tarafı ise çocuklarımın ogranları ile hayat bulanların bize bir teşekkür dahi etmemesi. Bu da çok zorumuza gitti" dedi.

Alper Kayık’ın dayısı Nuri Engin ise, organların nakil edildiği kişi ve ailelerine tek tek ulaştığını belirterek şunları söyledi:

"Facebook’ta organları alan kişilerle bizzat yazıştım. Telefonla kendilerine ulaştım. ’Alper’in anne ve babasına en azından bir telefonla teşekkür edin’ dedim. Ama sağlıklarına kavuşan, belki ölmekten kurtulan bu kişiler bırakın telefonla teşekkür etmeyi, ben mesaj yazdım diye facebook hesaplarını kapattılar" dedi.