Elektronik haberleşmede abonelerin yakınmalarına yol açan otomatik çağrı yönlendirme konusunda BTK düzenlemeye gitti. 'nın yaptığı düzenleme  önemli bir düzenleme yapıldığını belirtti.
Kendi rızaları dışında, numaralarına çağrı yönlendirilen  abonelerin talebi üzerine, telefon ve benzeri elektronik  haberleşme cihazlarına yapılan  otomatik çağrı yönlendirmeleri, işletmeciler tarafından ücretsiz ve basit bir yöntemle teknik  imkanlar dahilinde iptal edilecek.
Bu şekilde özellikle dolandırıcılık için kullanıcıları resmi  makamların telefonlarına yönlendirerek, gerçekten oradan arandıkları  yanılgısına düşürme girişiminde bulunanlar engellenmiş olacak.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Resmi Gazete'de yayımlanan ''Elektronik Haberleşme Sektöründe Kişisel Verilerin İşlenmesi ve Gizliliğinin Korunması Hakkında Yönetmelik''le abonelerin yakınmalarına yol açan otomatik çağrı yönlendirme konusunda önemli bir düzenleme yapıldığını belirtti.
Acarer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yönetmelikte, abonelerin ya da kullanıcıların kişisel verilerinin rızaya dayalı, hukuka ve dürüstlük kurallarına uygun olarak işlenmesi gibi temel ilkeler benimsendiğini ifade etti.
Yönetmelikte, ilgili kişilerin ''verinin işlenmesi öncesinde özgür iradesiyle verdiği ispatlanabilir kabul beyanı''na dayalı ''Rıza'' kavramının öne çıkarıldığını belirten Acarer, kullanıcıların trafik verisi, konum verisi ve diğer kişisel verilerinin işlenmesi öncesinde rızalarının alınmasının öngörüldüğünü kaydetti. BTK Başkanı, yönetmeliğin, kullanıcıların kısa mesaj, çağrı merkezi, internet ve benzeri yöntemlerle vermiş oldukları onaylarını aynı yöntem ile her zaman ücretsiz olarak geri almalarına da imkan sağlandığını belirtti.
-6 ay sonra yürürlüğe girecek-
Yönetmelikle, abonelerin yakınmalarına yol açan otomatik çağrı yönlendirme konusunda önemli bir düzenleme yapıldığını dile getiren Acarer, kendi rızaları dışında, numaralarına çağrı yönlendirilen abonelerin talebi üzerine, telefon ve benzeri elektronik haberleşme cihazlarına yapılan otomatik çağrı yönlendirmeleri, işletmeciler tarafından ücretsiz ve basit bir yöntemle teknik imkanlar dahilinde iptal edilebileceğini kaydetti. BTK Başkanı Acarer, bu şekilde özellikle dolandırıcılık için kullanıcıları resmi makamların telefonlarına yönlendirerek, gerçekten oradan arandıkları yanılgısına düşürme girişiminde bulunanlar engellenmiş olacağını ifade etti.
Yönetmelikte getirilen yeni bir uygulama ile ayrıntılı fatura gönderilen abonelerin talep etmeleri halinde, işletmeciler tarafından fatura ayrıntısında yer alan telefon numaralarının bazı rakamlarının gizlenmesinin sağlanacağını belirten Acarer, ''Elektronik Haberleşme Sektöründe Kişisel Verilerin İşlenmesi ve Gizliliğinin Korunması Hakkında Yönetmelik''in altı ay sonra yürürlüğe girerek uygulanmaya başlanacağını hatırlattı