Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Avea'nın ortaklaşa yürüttüğü şiddet mağdurlarının korunmasında elektronik destek sistemi pilot uygulaması Bursa'da düzenlenen toplantıyla basına tanıtıldı. Bakan Şahin, düğmeye basarak ilk ihbarını da yapmış oldu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak 'hiç bir şeyin eskisi gibi olmayacak' diyerek yola çıktıklarını ve bütün insanların birinci sınıf insan olarak yaşamasını hedeflediklerini ifade ederek Bakan Şahin, "İnsanımızın hayat kalitesini yükseltmek en büyük emelimizdir. Asıl olan şiddetsiz bir hayat. Hiç bir yerde şiddet istemiyoruz, herkesin çok mutlu bir hayat sürmesi için tüm tedbirlerimizi alıyoruz. Dünyada şiddet kanununu tanıyan ilk ülkelerden biri olduk. Biz bu yasayı imzaladığımızda AB ülkeleri 'Bunun maliyeti var, şu an krizdeyiz' deyip bunu parlamentoda bekletti. Şiddetle mücadelenin maliyeti olmaz, can ile ilgili yapılacak her şey bizim önceliğimizdir. Bu yasayı ilk biz imzaladık ve dünyaya örnek olduk" dedi.

Aile içi şiddetin önlenmesi için Türk adalet sistemi üzerinde zorlama hapis denilen yeni bir kavram getirdiklerini ifade eden Bakan Şahin, "Kendi kurumsal alt yapımızın güçlendirilmesi için en büyük meselenin koordinasyon eksikliği ve birlikte çalışma eksikliği olduğunu gördük. Birçok ülkeleri inceledik, kendi alt yapımızı oluşturduk. Çok boyutlu, değişkeni çok olan bir alanda koordinasyonu sağlamak zorundayız. İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Avea'nın entegrasyonu çok önemliydi. Ardından Adalet Bakanlığı'nın aile mahkemelerinin vereceği kararların, teknik takip sisteminin nasıl çalışması gerektiği en önemli konularımızdan biriydi. Bütün bakanlıkların hızlı bir şekilde koordine olup, gelen bir vakanın takibini yapıp sonuçlandıracağı bir sistemi hayata geçirmek istiyoruz" diye konuştu.

Buton sistemi ile herkesin en zor zamanında yanında olmayı hedeflediklerini kaydeden Bakan Şahin, "Hedefimiz onun zorluklarını çözmek, destek vermektir. Bu yeni sistem birçok sorunu çözecek, kağıt üzerinde kalan ailenin korunması, kadına şiddet ve çocuğun da erkeğin de bundan istifade ettiği güçlü bir mekanizmayı hayata geçirmek istiyoruz. Kendi çalışmalarımızı tamamladık. Çok daha güçlü bir alt yapıyı oluşturacağız. Tabii ki tek başına bu butona güvenmek doğru değil. İlk yola çıktığımızda her vatandaşın başına polis mi dikeceğiz diyen bir zihniyet vardı. Her vakanın başına bir polis dikmeye gerek kalmadığını bu sistemle gördük. Bu bir iç güvenlik sistemidir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak nasıl terörle mücadele ediyorsak, bu sorunun çözümü için de bir ve beraber hareket etmek zorundayız. Niyetimiz bu butona ihtiyaç duyulmamasıdır. Sevgi, vicdan, merhamet, hoşgörü butonuna basacağız. Bu şiddet butonuna gerek kalmayacak, bizim mücadelemiz ona basmayanlarla ilgili olacak" dedi.

Kadına yönelik şiddeti bir kalkınma, insan hakları, sağlık meselesi olarak gördüklerini kaydeden Şahin sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu anlayışla yolumuza devam ederken bize verilen bilgiler doğrultusunda her bir kardeşimizin huzurlu, barış içinde mutu bir hayat sürmesi en büyük dilek ve temennimizdir. Eşleri kadınımızın yanında bu butonun olduğunu bildiği zaman eşi artık evin ziline basmayacak, onun yolu kesemeyecek. Sistem birçok yaptırım gücünü de beraberinde getirecek. Bu bir başlangıç. Elbette bu butonla her şeyin düzeleceğini düşünmüyoruz. Bu mücadelenin, toplumumuzun, kadınlarımızın çocuklarımızın arkasında olacağız. Kadın, erkek çocuk ailenin her biriminin mutlu ve huzurlu olduğu bir devlet istiyoruz. Aile bakanı olarak benim birinci görevim budur. Bu zayıf kadın demek değildir. Sen ne yaptın da bunu hak ettin zihniyetinin devam etmesi demek değildir. Hepsini birbirinden ayırmak zorundayız. Şiddeti önleyeceğiz, mağduru koruyacağız. Bunu yapamıyorsak da başımızı kuma gömmeyeceğiz, üç maymunu oynayamayız. Hiç bir yerde şiddet istemiyoruz".

Bursa Valisi Şahabettin Harput ise, Bursa'da 900'e yakın kadının koruma altına alındığını ifade ederek, "Bu proje önemli bir devrem niteliğinde, rahatlık getirecek. Devletin tüm kurumlarını bu işe seferber etmeye hazırız. Ne gerekiyorsa gerekeni yapacağız" dedi.

AVEA CEO'su Erkan Akdemir, tamamen yerli kaynaklarla geliştirilen projenin yeni ve yerli teknolojinin ürünü olduğunu ifade ederek, "Herkesin şiddet konusunun çözümü için elini taşın altına koyması gerekir. İnanıyoruz ki kullanıcıların kendini daha güvende hissetmelerini sağlayacak. Avea bu teknolojiyle yardım almak isteyen kadınlarımızın cebinde kalkan görevi görüyor. Kadınlarımızın hak ettiği mutlu yarınlarına en kısa sürede ulaşmalarını diliyoruz" dedi.

Bakan Şahin daha sonra Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Zeki Çatalkaya ve AVEA CEO'su Erkan Akdemir ile birlikte panik butonuna basarak Kent Güvenlik Merkezi'ne bağlandı. Polisin ihbarı aldığını söyleyen Bakan Şahin'in, "Polisler yerimizi tespit etti. İstediğim an gelecekler" demesi herkesi güldürdü.