İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya sanıklar katılmazken, avukatları salonda hazır bulundu. Duruşmada sanık avukatları, son savunmalarını yaparak müvekkillerinin beraatlarını talep ettiler. Duruşmada söz alan sanık avukatlarından Taylan Tanay, “Bu yargılamanın başından itibaren adil yargılama hakkı ihlal edildi. Mütalaasında bu çocuklara ‘beraat verilsin’ diyen savcı, kısa süre sonra kararname ile kendini Büyükçekmece’de buldu. Özel yetkileri de alındı” iddiasında bulundu.

Savunmasında özel yetkili mahkemelerle ilgili yapılacağı belirtilen düzenlemelere de değinen Tanay, “Özel yetkili mahkemelerin geleceği ne olacak bilmiyoruz. Galiba kaldıracaklar. Başbakan ‘Bu mahkemeler canavara dönüştü’ dedi. Gerçi MİT’in üzerine gidince böyle denildi ama olsun. Bu gençler yıllardır yargılanıyor burada, onlar ne yapsınlar. Gerçekten de canavara dönüştü bu mahkemeler” dedi.

Tanay’ın bu ifadeleri üzerine mahkemenin üye hakimlerinden Aytekin Ozanlı, “Biz canavar mıyız?” diye sordu. Avukat Tanay, “Ben size canavar demedim. Başbakan’ın bir tespitini aktardım sadece” diye konuştu.

Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklardan Ferhat Tüzer ve Berna Yılmaz’a terör örgütü üyesi olmak suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Mahkeme, ayrıca iki sanığı örgüt propagandası yapmak suçundan da 2 yıl 2 ay 20 gün hapis cezasına çarptırdı. Sanıklar, toplamda 8 yıl 5 ay 20 gün hapis cezası aldı. Örgüt üyesi olmak suçundan beraatine karar verilen diğer sanık Utku Aykar ise, örgüt propagandası yapmak suçundan 2 yıl 2 ay 20 gün hapisle cezalandırıldı.

Kararın ardından adliye önünde kısa bir açıklama yapan sanık avukatlarından Taylan Tanay, “Parasız eğitim istedikleri için öğrencilerin 8 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırılmasını hukuken anlamak mümkün değil” dedi. “Bu sadece bizim değil Başbakan’ın da algı seviyesini aşmış gözüküyor” diyen Tanay, “Özel yetkili mahkemeler toplumsal, siyasal ve sendikal muhalefete karşı bir canavara dönüşmüş durumdalar. Hiçbir hukuki, kendilerini bağlı hissettikleri uluslararası sözleşme tanımayarak tamamen kanaat yargılamalarıyla insanları cezalandırıyorlar” dedi.
Kararı temyiz edeceklerini söyleyen Tanay, yaklaşık 19 ay tutuklu kalan sanıklar Tüzer ve Yılmaz’ın kararın Yargıtay tarafından onanması durumunda yaklaşık 4 yıl 8 ay daha cezaevinde kalacaklarını söyledi.