Teknoloji geliştikçe telefonların işlevleri ve özellikleri de oldukça gelişti ve değişti. Tabi ki akıllı telefonlardaki bu değişim ve işlevselliğin artması cihazlarda daha güçlü bir pil arayışına sürükledi. Çünkü ileri teknoloji ile donatılmış akıllı telefonlar neredeyse bir bilgisayarın yaptığı görevlerin hepsini yerine getiriyor.

Akıllı telefonlar, büyüyen ekran boyutları, güçlenen donanımları ve internet deneyimi konusunda bilgisayarları pek de aratmıyorlar. Mobil teknolojiler ile aynı paralelde gelişim gösteremeyen pil teknolojileri, özgür bir mobil cihaz deneyimine büyük darbe vuruyor. Kullanıcıların akıllı telefon alırken ilk baktıkları özellik ise pil performansı oluyor.

İngiltere merkezli bir site akıllı telefonların pil performansını ölçmüş ve aynı 3G şebekesi üzerinden tam dolu bir pil ile mobil internet erişim sürelerini test etmiş. Yapılan bu teste göre mevcut akıllı telefonlar içinde Samsung Galaxy S3, 359 dakika ile en iyi performansı sunan cihaz oldu. İkinci sırada ise 276 dakika ile Sony Xperia S bulunuyor. iPhone 4S 208, iPhone 5 200 dakika ile dördüncü ve beşinci sırada.