Bordo Bereliler'in terör kamplarına yaptığı nokta operasyonların perde arkası ortaya çıktı. Karakollara yapılan baskınlara karşı başlatılan mobil karakol uygulaması için Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'nin haritasının çıkarıldığı tespit edildi.

200 MOBİL KARAKOLUN YERİ TESPİT EDİLDİ

Terörle mücadelede yeni dönemde kullanılan teknolojiye bir yenisi eklendi. ASELSAN'ın geliştirdiği zırhlı mobil karakolların kurulum yeri için Yeni Zelanda'dan alınan üç boyutlu ve görüntü alma özelliğine sahip mikro İHA'lar rol alıyor.

İHA'ların çektiği fotoğraflarla oluşturulan haritalarda bölgedeki derin vadiler, geçitler ve dereler işaretleniyor. Terörist sızmalara karşı Irak ve İran sınırını kapsayan Şırnak-Uludere- Beytüşşebap,Hakkâri Çukurca-DağlıcaŞemdinli- Yüksekova, Van Başkale hattı boyunca yeni stratejiye geçildi. Yıl içinde kurulan 200'ü aşkın mobil karakol ve geçici üst bölgesinin yerinin belirlenmesi için İHA'lar devreye sokuldu.

Bugün'ün haberine göre, askeri birliklerin operasyon süresince kullandığı karakol ve geçici üst bölgeleri, önceki yıllarda hep benzer noktalarda kurulduğu için teröristlerin açık hedefi oluyordu. Terörist gruplarca buralar bilindiği için ya öncedenmayın döşeniyor ya da baskınlar oluyordu.

Micro İHA'lar üzerinden oluşturulan üç boyutlu haritalar sayesinde, güvenlik riski yüksek ve teröristlerin ezberini bozacak yerlere karakollar kurulacak. Coğrafi şartlar ve terörden dolayı askeri birliklerin girmekte zorlandığı yerleri üç boyutlu olarak görüntüleyen İHA'lardan elde edilen yer haritaları sayesinde bölgeninmayınlı olup olmadığı da belirlenebilecek. Askeri birliklerin tanımadığı bölgede mayın bulunup bulunmadığı bu fotoğraflar sayesinde tespit edilecek.