Barınacak yer bulamayan teröristler, uzun bir süredir eğitim ve barınma kampı olarak da kullandığı Kobani’de kışı geçirmeyi planlıyorlar.
PKK’nın ne Kandil’de ne şehirlerde ne de kırsal alanlarda barınma imkanı kalmadığı, bu yüzden kışı Kobani’de geçireceği ve bu süre içerisinde kaybettiği gücü yeniden toplamaya çalışacağı tahmin edilirken, kararlı operasyonlar sonucu çöküş sürecine giren PKK’nın, Batılı ülkelerin de desteğini çekmesi durumunda, birkaç yıl içinde tamamen bitebileceği ifade ediliyor.
ABD KORUMASINA GİRDİLER
Kandil başta olmak üzere, terör örgütünün yuvalandığı yurtiçindeki ve yurtdışındaki tüm sığınaklar yerle bir edilirken, şehir merkezlerine yuvalanan YDG-H adlı PKK’nın gençlik yapılanması ise sokağa çıkma yasakları ilan edilerek, büyük oranda etkisiz hale getirildi. Çaresiz bırakan etkin operasyonların ardından dağılma sürecine giren örgütün, kaybettiği gücü geri toplayabilmek ve kışa hazırlık yapabilmek için ABD ve Avrupalı ülkelerin korumasındaki Kobani’ye aşama aşama taşındığı ve Kobani’yi son sığınak olarak gördüğü ifade ediliyor.
BÖLÜCÜ BAŞLARI SAHİPLERİNE SIĞINDI
Terör örgütünün liderleri; Murat Karayılan, Cemil Bayık, Duran Kalkan, Fehman Hüseyin ve Mustafa Karasu’nun Kandil’e hava operasyonları yapıldığı dönemlerde Kandil’e yakın köylerde kaldıkları ifade edilirken, TSK aldığı istihbaratlar doğrultusunda örgüt liderlerinin barındığı köy evlerini yok etti, böylece bölücü başlarının kaçacak yeri kalmadı. Zor durumda kaldıkları ifade edilen terör örgütü yöneticilerinin ABD’nin asker ve mühimmat bulundurduğu Kobani’ye sık sık geçtikleri belirtilirken, kışı güvenli bölge olarak gördükleri Kobani’de geçirecekleri tahmin ediliyor.
ABD DE DESTEĞİNİ ÇEKİYOR
Geçtiğimiz aylarda, “DAEŞ’le mücadele ediyor” bahanesiyle defalarca PKK’nın Suriye uzantısı PYD’ye istihbarat ve mühimmat yardımında bulunan ABD’nin, 1 Kasım’da Türkiye’de yapılan seçimlerde AK Parti’nin yüzde 49.5 oy oranıyla tek başına iktidar olmasından sonra Suriye politikasında önemli değişikliklere gitmesi öngörülüyor. ABD’li kaynaklar artık PYD’ye silah yardımı yapmayacağını açıklarken, birçok ABD’li yetkili PKK’nın Suriye uzantısı olan PYD’ye mesafe koymaya başladı. ABD’nin Türkiye ile ilişkilerini bozmamak için Türkiye’nin PKK ve PYD meselesindeki hassasiyetini gözeteceği kaydedilirken, bu durumda terör örgütü liderleri ve militanlarının kısa vadeli olarak ABD korumasındaki Kobani’ye sığınsalar bile uzun vadeli olarak orada da barınamayacakları dile getiriliyor.
BİRKAÇ YIL İÇİNDE TAMAMEN BİTEBİLİR
Terör örgütü aldığı büyük darbelerle çöküş sürecine girerken; Rusya’nın Suriye’ye doğrudan müdahalesi sonrası Suriye’deki varlığını tehlikede gören ABD’nin önümüzdeki dönemde Türkiye ile olan ilişkilerini daha da iyileştirmek maksadıyla terör örgütünün Suriye uzantısı olan PYD’ye olan desteğini çekmesi bekleniyor. ABD ve Avrupalı ülkerin desteği kesildikten sonra Kobani’de de barınamayacak olan PKK’ya son 4 ayda yapılan kararlı operasyonların devam ettirilmesi durumunda, birkaç yıl içinde tamamen bitirilebileceği ifade ediliyor.