TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan terör alt komisyonu, 1985 yılında Şırnak'ta sağlık taramasından dönerken terör örtüğü PKK tarafından şehit edilen doktor Ulucan Dayan'ın babası ve kardeşini dinledi.

Alt Komisyon, AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı başkanlığında toplandı.

Şırnak'ta 3 Nisan 1985 yılında şehit edilen doktor Ulucan Dayan'ın babası Hasan Dayan, çocuklarını vatana, millete faydalı olmaları için yetiştirdiğini belirterek, ''Meyvelerini toplamadan, ailesine, vatanına faydalı olamadan ortadan kaldırılmasına dayanmak çok zor'' dedi.

Oğlunun şehit olmasından sonra hastanelere gidemediğini, doktorları gördüğü zaman içinin yandığını ifade eden Dayan, ''Bu işlerin telafisi kolay değil, 'Allah sabır versin' diyerek telafi edilemez. Ateş düştüğü yeri yakıyor ama çevresine de tesir ediyor'' diye konuştu.

Ulucan Dayan'ı okutabilmek için öğretmenliği bırakıp Almanya'ya işçi olarak çalışmaya gittiğini dile getiren Hasan Dayan, şöyle konuştu:

''Ulucan'ın içinde vatan, millet için görev yapma özlemi vardı. Özellikle Doğu ve Güneydoğu'da görev yapmak istiyordu. Şırnak'a tayini çıktığında hiç üzülmedi. Çocuğumu terör örgütü PKK şehit ettiği halde o bölgede yaşayan halka kızmıyorum. Bu örgüt dış güçler tarafından yönetilen bölgesel bir örgüttür. Biz Atatürk zamanında devlet terörüyle karşı karşıya geldik. Gerçekten istenirse bölge terörüyle de baş edilebilir. Terör örgütü PKK'yı bölge halkından ayırmamız lazım. Bölge halkına, devletin kendilerinin yanında olduğu hissini vermemiz lazım. PKK, Kürt halkını da sevmiyor, sevse köyde sağlık taraması yapan birisini öldürmezdi.''

Oğullarının acısını hiç unutamadıklarını belirten baba Dayan, ''Çocuğumuz şehit olduktan sonra 6-7 ay televizyon, radyo açmadık. Mutfağımızda yemek pişirmedik. Arkadaşlarım hala benim yanımda çocuğunun doktor olduğunu söylemezler. Hep 'şehit babası, annesi öteki dünyada acı çekmez' deniyor. Keşke bu acı olmasaydı da ben günahlarımın karşılığına öteki dünyada razıydım'' dedi.

Şehit oğlunun eşyalarını hala sakladıklarını anlatan Hasan Dayan, ''Analar ağlamasın' diyoruz, anaların ağlamaması için yetkililerimizin daha çok şey yapması gerekiyor'' şeklinde konuştu.

Şehit doktor Ulucan Dayan'ın kız kardeşi Fatma Öztürk de kardeşinin çok farklı bir insan olduğunu anlatarak, ''Onu tanıyanlar hala bize saygı gösteriyorlar. Yaşı küçük olmasına rağmen O'nun söylediği mutlaka yapılırdı. Bazı arkadaşları çocuklarına Ulucan ismini verdi. Bu acılar artık sönsün, yeter. Bunun için toplumun kaynaşması lazım'' dedi.

Komisyon Başkanı Bostancı, şehit haberleriyle daha önce evlatlarını şehit veren ailelerin yaslarının devam ettiğine dikkati çekti.

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat da evlat acısının, acıların en büyüğü olduğunu vurgulayarak, ''Zaman evlat acısında ilaç olmuyor. Bizler iç içe geçmiş bir halkız, batıda doğudan daha çok Kürt yaşıyor. Bin yıldan beri bu halkları ayıramadılar yine ayıramayacaklar, buna güçleri yetmeyecek'' dedi.