Kürt sorunu üzerine yazılarıyla bilinen Hürriyet yazarı Hüseyin Yayman , bu soruya köşesinde cevap aradı. Yayman'a göre bu ortamda ev hapsi konusunun gündeme gelmesi çok zor. Yayman, Öcalan'ın İmralı günlerini ve Ankara kulislerinde konuşulanları böyle derledi:
"Öcalan, Silvan saldırısı sonrasında süreçten çekildiğini ifade ederken bugün devlet heyetinin yeniden İmralı’ya gelmesini istiyor.
Mazisi eskilere dayanan bu ilişkide şimdilerde yoğun bir ‘güven krizi’ yaşanıyor.
PKK, daha fazla saldırarak milliyetçi duyguları kabartıp, şehitler üzerinden hükümet üzerinde toplumsal baskı kurup, Öcalan üzerindeki tecridi kaldırtmak istiyor.
Hükümet kanadında ise herhangi bir strateji değişikliği görülmüyor.
Sorularla İmralı…
Ankara kulislerinden alınan bilgiler ve önceki açıklamalar ışığında son durumu şöyle tasvir edebiliriz:
Öcalan’ın sağlığı nasıl?
Daha önceleri burun akıntısı şikayeti bulunan Öcalan’ın bu sorunu şimdilik kısmen ortadan kaldırılmış durumda. Düzenli doktor kontrolleri yapılıyor ve bilinen bir kronik bir rahatsızlığı bulunmuyor.
Günlerini nasıl geçiriyor?
Güne erken başlayan Öcalan, düzenli olarak gazeteleri okuyup, gündemden kopmamaya çalışıyor. Haftada üç gün yanındaki mahkumlarla sporda ve hobi salonunda görüşüp, gündemi konuşuyor. Önceleri daha çok siyaset ve felsefe kitapları okuyan Öcalan şimdilerde daha çok Ortadoğu ve tarih kitapları okuyor.
Avukatlarla ne zaman görüşecek?
Ekim 2011’de cezaevi yönetimine yazdığı mektupta ‘yaşanan sürecin hassasiyetine’ bağlı olarak ailesi dahil kimseyle görüşmeyeceğini belirten Öcalan, Hakan Fidan başkanlığındaki ‘heyetle’ görüşmeleri kaldığı yerden başlatmak istiyor.
Ev hapsine çıkacak mı?
İktidar ve muhalefet kanadından farklı siyasetçilerin bu konuda net demeçleri var. ‘Cenazelerin geldiği’ yerde bu konunun gündeme gelmesi çok zor. PKK, ‘şiddeti yükselterek’ Öcalan’nın durumunda bir değişiklik sağlayacağını düşünse de bu stratejinin diyalogdan yana olan Ankara’da karşılığı bulunmuyor."
Kaynak: HÜRRİYET