Soruşturma, kaçak sigara gelirinin 250 milyon eurosunun PKK'ya aktarıldığını ortaya koydu. Paraların toplandığı banka hesaplarına el kondu, olayla ilgilisi bulunanlar ise tutuklanmaya başladı

Türkiye, Bulgaristan, Irak ve İran üzerinden terör örgütü PKK'ya aktarılan milyarlarca liralık kaçakçılık parasının İstanbul Kapalıçarşı üzerinden organize edildiği ilk kez resmi olarak ortaya kondu.

Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre Avrupa-Türkiye-Kuzey Irak hattında kara paranın izini süren istihbarat birimleri, MASAK ve emniyet, terör örgütü PKK'yı finanse eden kaçak sigara ticaretinin izlediği yol haritasını da çıkardı.

PKK'ya son bir yıl içinde kuryeler ve bankacılık sistemi ile aktarılan paranın 250 milyon Euro'ya ulaştığı belirlenirken bunun için Avrupa-Hakkâri-Şırnak-Van-Irak-İran hattı kullanıldı.

Paralar; Almanya, Hollanda, Fransa başta olmak üzere 14 Avrupa ülkesinde dolaşıma girdi. Kara paranın izi sürülürken kaçak sigara ticaretinin de terör örgütü PKK'yı beslediği ortaya çıktı. Bu konuda sessizce yürütülen operasyonun ayrıntılarına ulaşıldı.

HARAÇ LİSTESİ ÇIKTI

Operasyon kapsamında para trafiğinin yanı sıra kimlerin hesabına para aktarıldığına ilişkin defterler, terör örgütüne giden rakamlar ve bilgilerin yer aldığı haraç listeleri de bulundu. Bu listelerde üst düzey isimlerin olduğu öğrenildi. İncelemelerde, paranın önemli bir kısmının komşu ülkelere ve terör örgütüne aktarıldığı belirtiliyor.

Operasyon kapsamında Kapalıçarşı'da toplandığı belirlenen parasal varlığa el koydu. Listedeki isimler hakkında yasal işlem başlatıldı. Bulgaristan'dan gelen kaçak sigaranın serbest bölgelere, İran'dan gelen kaçak sigaranın Ağrı üzerinden İstanbul'a gönderildiği belirlendi.

Irak'tan Güneydoğu illerine giriş yapan kaçak sigara parasının Kapalıçarşı'da toplandığı belirlendi. Kara paranın Kapalıçarşı'dan yurtdışına transfer edildiğine dikkat çeken üst düzey bir yetkili, "Türkiye genelinde toplanan paralar burada belli hesaplara aktarılıyor. Türkiye'de sigara kaçakçılığını kimlerin yaptığı, başındaki isimler tespit edildi" dedi.

PKK'YA AKTARILDI

Bulgaristan, İran, Irak ve serbest bölge üzerinden kaçak sigaraların farklı yöntemlerle Türkiye'ye getirildiğini belirten yetkili, "Buradan da komşu ülkeler ve yurtdışındaki diğer uluslararası kaçak sigara ticareti ile uğraşanlara toplanan paralar aktarılıyor. Ticaretin yapıldığı isimler arasında bu işi yapan baronlar, terör örgütünün elebaşları da var" dedi.

"NAKİT ÇALIŞTILAR"

Sigara kaçağının "mal ve para" olmak üzere iki boyutu olduğuna dikkat çeken yetkili, suç gelirinin Kapalıçarşı'da altın olarak değil nakit olarak toplandığını anlattı ve şöyle devam etti: "Bu çalışma Türkiye'de kaçak sigara konusundaki en kapsamlı çalışma oldu. Bütün para hareketleri izlendi.

Kaçak sigaradan elde edilen paranın nerelere aktarıldığı görüldü. İlk etapta 800 milyon liralık bir tespit yapıldı. Tutar 1 milyar lirayı geçiyor. Buradaki para belli kişilerde toplanıyor. Bunlar da ticaret yapıyor gibi görünüyor. Sonra bu para Kapalıçarşı'da aklanıyor. Haraç olarak terör örgütüne de para aktarılıyor. Parasal varlıklara el konuldu, ilgili kişiler de tutuklanmaya başladı."

90 MİLYON PAKET

Kaçağın nakit boyutunun dışında ele geçirilen kaçak sigara paketi 90 milyona ulaştı. Sadece ele geçirilen sigaranın değeri 540 milyon lirayı buluyor. Uzmanlara göre Türkiye'de yılda ortalama 1-1.5 milyar dolar değerinde kaçak sigara satılıyor.