PKK/KCK terör örgütünün mayın tuzaklı hain eylemlerine karşı Afganistan'daki çokuluslu güç tarafından kullanılan mayın tespit sistemi devreye sokuluyor. Bugün'de yer alan habere göre, Türk Silahlı Kuvvetleri Amerikan Senatosu'ndan 2 yıl sonra çıkan onay sayesinde 50 adet, zırhlı araca monteli mayın tespit sistemi satın alacak. Önemli proje ile güvenlik güçlerini hedef alan saldırılarda artık "zayiat" verilmeyecek.

Orduya akıllı sistem

Husky Visor 2500 adlı mayın tespit sistemi "ilk" kez Türk Ordusu'nun envanterine girecek. 115 milyon dolaramal olacak mayın sistemi birkaç ay içerisinde Doğu- Güneydoğu'daki birliklere tahsis edilecek. Amerikan Nııtek Chemring Group firmasınca tasarlanan GPR sistemlimayın tespit sistemi toprak altı ve çevresine tuzaklananmayın ve her türlü patlayıcı maddeyi uydudan üç boyutlu görüntüleyerek imha edebiliyor. Arazide de kullanılabilen mayın aracına istenirse saniyede 72 mermi atabilen M-134 makineli tüfekmonte edilebiliyor. Bu özelliği ile mayın aracı bir anda cobra gibi muharebe aracına dönüşebiliyor.

1.8 metre derinliğe iniyor

ABD, Kanada, İngiltere ve İspanya ordularınca kullanılan sistemtoprak altına tuzaklanmış her çeşit patlayıcıyı anında tespit ediyor. 14 kilometre hızla giden Husky adlı zırhlı aracın önünde her biri 80 cmgenişliğinde dört adet toprak altı görüntüleme radarı, altında ise 3.2 metre genişliğinde metal dedektör yeralıyor. Araçtaki GPR radarı 500 megahertz ile 15 cigahertz arasında toprak altına sinyal gönderiyor. Zemine dönen sinyalleri geri alan sistemkendi yazılımında bunları değerlendiriyor ve toprak katmanları arasındaki farklılıkları tespit ediyor. Toprağın 1.8metre altına döşenen mayın,TNT vb. tümpatlayıcıları anında saptıyor.

Koordinat veriyor

Yol ve araziye döşenen mayın/patlayıcıları tespit eden sistem bölgeyi boyama kitleri (jetleri) ile işaretliyor ve uyarı veriyor. Arkadan gelen bomba imha timine uydudan patlayıcının koordinatı bildiriyor. Gerektiğinde "robotik" kolu ile toprak altına gömülmüş patlayıcıları imha ediyor. CSI firmasınca üretilen Husky adlı zırhlı araç antitank mayınına bassa bile hasar görmüyor. Mayın ya da patlayıcı tespit edildiği anda aracın lastik basıncı otomatik olarak düşüyor. İmha ya da basma sonucu infilak halinde dahi aracı kullanan operatöre bir şey olmuyor. Araçta operatör dışında kimse bulunmuyor.

6 ülkede kullanılıyor

Husky Vısor 2500 adlı araca monteli mayın algılama sistemi ABD, İspanya, Kanada, Güney Afrika, İngiltere ve Afganistan'da kullanılıyor. Amerika'da 249, İspanya'da 12, G.Afrika'da 20, İngiltere'de 30, Afganistan'daki ABD ve Koalisyon Güçleri'nde ise 20 adet mayın algılama sistemi bulunuyor.