Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Disiplin Kurulu, Fen Edebiyat Fakültesi Disiplin Kurulu tarafından Biyoloji Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Erdem Özdemir’e verilen ’Öğrencilikten çıkarılma cezasını’ iptal etti. Türkiye Gençlik Birliği (TGB) Genel Merkez Yönetim Kurulu üyesi de olan 25 yaşındaki Erdem Özdemir, kararı haklı zaferleri olarak değerlendirdi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın 2010 Aralık’taki CBÜ ziyaretini protesto eden ve Rektör Prof. Dr. Ekrem Pakdemirli’ye, ""Biz görevi Atatürk’ten devraldık" diyen Türkiye Gençlik Birliği (TGB) Merkez Yönetim Kurulu üyesi Erdem Özdemir’e, Fen Edebiyat Fakültesi Disiplin Kurulu, 6 Mart’ta üniversiteden çıkarılma cezası verdi. Cezaya gerekçe olarak Özdemir’in 2011 Ağustos ayında Ak Parti İzmir Karşıyaka İlçe Teşkilatı binasında yapılan basın açıklamasında bulunması gösterildi.

Üniversiteden atılan Biyoloji Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Erdem Özdemir’in karara yaptığı itiraz, 26 Mart günü CBÜ Disiplin Kurulu’nda ele alındı. Yapılan değerlendirmede CBÜ Disiplin Kurulu, Fen-Edebiyat Fakültesi’nin Disiplin Kurulu’nun verdiği üniversiteden çıkarılma cezası kararını reddetti. Karar, CBÜ Rektörlüğü tarafından resmi web sitesinde yayınlanırken, basın kuruluşlarına da yazılı olarak bildirildi. Yapılan yazılı açıklamada, şöyle denildi:

"Rektör Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli, 26 Mart günü ÜAK toplantısı için Ankara’da bulunmuş, konu ile ilgili hiçbir kararda yer almamıştır. Öğrencinin sürekli olarak kişilik haklarına saldırması, hakaret etmesi ve kamuoyunu rektörün aleyhine tahrik etmesi karşısında tarafsızlığını yitirmemek üzere oy kullanmamış, kimseye görüş bildirmemiş ve yönlendirme yapmamıştır.

Üniversitemizdeki bütün kurullar, demokratik kurallar çerçevesinde işlemekte olup üst yönetimden herhangi bir baskı ve yönlendirme yapılması söz konusu değildir.

Fen Edebiyat Fakültesi Disiplin Kurulu’nun takdir etmiş olduğu kararda Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın protesto eylemi gündeme gelmemiş, karar bir partinin ilçe başkanlığı binasının işgal eylemi, çalışanların zorla dışarı çıkarılması ve bazı eşyanın tahrip edilmesi dolayısı ile verilmiştir.

Bu konuda bazı basın yayın kuruluşlarında yapılan bütün yorumlar ve verilen haberler asılsız, maksatlı ve yanlıdır. 33 bin öğrenciye sahip CBÜ’de, Atatürkçü gençlerin okuldan atıldığı iddiası çirkin bir iftira olup tamamıyla yalan beyandır. Rektörümüzün ve üniversite kurullarımızın dokunulmazlığının olmadığını, üniversitemizin yasa ve yönetmelikler çerçevesinde idare edildiğini, yönetimimizin aldığı bütün kararların YÖK ve yargı denetimine tabi olduğunu kamuoyuna bir kez daha hatırlatırız."

"HAKLI MÜCADELEMİZİ KAZANDIK"

Karara sevinen Erdem Özdemir, haklı mücadelelerini kazandıklarını ifade etti. Özdemir DHA muhabirine, verilen ceza ardından Rektör Pakdemirli’nin kamuoyunun büyük baskısıyla karşılaştığını belirterek, şöyle dedi:

"26 Mart’ta disiplin kurulu toplantısında yaptığımız itiraz sonuç vermiş ve üniversiteden çıkarılması kararı reddedilmiştir. Bu bizim kazandığımız bir zaferdir. Direnişimizin gücüdür. Cemaatin TGB ve Atatürkçü gençliğiyle başa çıkamayacağını göstermektedir. Bu karar haklı mücadelemizdeki süreçte bizi anarşist, terörist olarak ilan edenlere bir cevaptır. Rektörlüğün hatasından geri döndü algısını vermek istemiyoruz.

Biz direndik ve kazandık. Direnenin her zaman kazandığını topluma gösterdik. Biz bu görevi Bursa Nutku’ndan aldık. İnanç ve kanaatimizin gereği neyse yaptık. Yarından itibaren üniversiteme geri dönüyorum. Haklı mücadelemin içinde öğretim üyelerine yanımızda olun diye çağrıda bulunmuştuk.

Ama olmadılar. Şimdi derse girdiğim zaman yüzümüze nasıl bakacaklar? Alınan karar bütün üniversitelerde örnektir. Tüm öğrenciler açıkça korkmadan fikirlerini beyan edebilirler. Bunu kazandığımız davamızla gösterdik."